Den ubehagelige og illeluktende hendelsen tok sted den 13. november. Da opplevde kona i huset et stort smell fra begge badene i husstanden.

– Det viste seg at kloakken sto opp fra toalettene med stor kraft. Toalett-lokket slo opp på begge toalettene og medførte illeluktende væske som kom opp med stor kraft og fløt rundt på begge badene. Hun var glad og heldig som ikke satt på skåla da dette skjedde, opplyses det i henvendelsen til kommunen.

Om vanlig praksis og sikkerhet ikke blir fulgt av teknisk etat ved slikt arbeid på nettet, så anbefales at rutinene innskjerpes umiddelbart

Beboeren mener at det må ha foregått arbeid på kloakksystemet i nærheten av huset eller på kloakknettet den gjeldende dagen.

– Om vanlig praksis og sikkerhet ikke blir fulgt av teknisk etat ved slikt arbeid på nettet, så anbefales at rutinene innskjerpes umiddelbart. Beboere på nett som blir arbeidet på må informeres for å unngå skader, sier han, og tilføyer at de forventer en forklaring slik at ved neste lignende jobb blir det tatt nødvendige forholdsregler.

En av beboerne i Kvinesdal klager på kloakkproblematikk etter at kommunen utførte arbeid i området. Illustrasjonsfoto. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Uheldig

Enhetsleder Geir Netland ved teknisk drift bekrefter at kommunen utførte vedlikeholdspyling med filming den 13. november.

– Teknisk drift gjør flere vurderinger og tiltak under arbeidet for å forhindre uheldige hendelser for abonnentene, og det kan være vanskelig å forutsi hvor slike hendelser kan inntreffe. Varsling blir også vurdert og blir utført der vi anser det for nødvendig, svarer han.

Uheldige konstruksjoner på det kommunalt og privat rørnett i dette området, kan ha forårsaket denne hendelsen

Spylingen som blir utført skal imidlertid ikke føre til at kloakk spruter opp fra toalettene, men det vil fører til et undertrykk på ledningsnettet, forklarer enhetslederen.

– I dette tilfellet ble arbeidet utført på en hovedledning med god tilgang på bakluft gjennom åpne kummer. Uheldige konstruksjoner på det kommunalt og privat rørnett i dette området, kan ha forårsaket denne hendelsen, informerer Netland, og fortsetter:

– Dersom kommunen hadde blitt gjort oppmerksom på hendelsen når dette inntraff kunne vi besiktiget hendelsen, gjort nye vurderinger av arbeidet og samtidig gitt informasjon om at det måtte fylles vann i alle vannlåser igjen for å hindre luktproblem.

Videre opplyser han om at hendelsen vil bli registrert på tilhørende ledningsnett for bruk/vurdering ved framtidige spylinger i dette området.