21. desember er årets mørkeste dag.

Altfor mange av oss har få eller ingen å dele tankene og følelsene våre med. Det er blant de yngste og de eldste blant oss at opplevelsen av ensomhet er størst.

Kan du gjøre noe med det? Kan det være du kjenner noen som er for mye alene? Se, lytt og bry deg. Engasjer deg og ta vare på de rundt deg. En kort samtale eller små møter mellom mennesker kan utgjøre en stor forskjell. Ta initiativ til en samtale eller et besøk. For den som opplever ensomhet kan et hei, et smil eller en samtale være starten på en bedre tilværelse.

Jul og nyttår kan minne oss på savnet etter familie og venner. Ensomheten kan kjennes ekstra vond når «alle andre» har sine fellestradisjoner og er sammen. Det er derfor viktig å være ekstra oppmerksom og til stede overfor medmennesker i tida vi går inn i. Røde Kors' ønske for julen er at vi klarer å ta vare på den varmen og engasjementet som mange viser ovenfor sine medmennesker i jule- og nyttårshelgene, slik at dette varer gjennom hele året. Den er i hverdagen at innsatsen vår gir varig effekt.

Engasjer deg gjerne i organisert frivillig arbeid. Røde Kors har Besøkstjeneste og andre aktiviteter som motvirker ensomhet. Det er også mange andre organisasjoner med gode aktiviteter og tiltak.

Den beste medisin for et menneske er et annet menneske.

Beste hilsen

Bente Skeibrok,

Lyngdal Røde Kors

Tone Brækken,

Lista Røde Kors

Kristin Sagen Storbukås,

Lygna Røde Kors

Mary Ann Jonkman,

Kvinesdal Røde Kors