– Mange har kanskje vært på Knaben før, men i helgen kan man sikre seg noen helt nye opplevelser, sier prosjektleder Ann Helen Erichsen for Destinasjon Knaben.

Hun viser til at det lørdag åpnes en fotoutstilling av Solfrid S. Økland og søndag arrangeres det tre konserter med Hilde Selvikvåg.

DET VAR ARTISTEN Hilde Selvikvåg som selv tok kontakt med Erichsen fordi hun lenge hadde drømt om å holde konsert i gruvene på Knaben.

– Jeg har alltid vært fascinert av den historiske gruvebyen på fjellet. Som liten var jeg her på besøk hos venninnen min som hadde hytte her, og i dag er jeg her stadig vekk da min bedre halvdel, Eirik Stakkeland, er fjotlending. Knaben er utrolig flott! heter det fra artisten selv.

Jeg har alltid vært fascinert av den historiske gruvebyen på fjellet.

Konsertene søndag er en del av en landsdekkende turné der artisten fra Jæren opptrer på unike og særegne steder håndplukket av henne selv.

– Vi er veldig stolte over å kunne presentere historiens første konsert inne i Knaben Gruver med Hilde Selvikvåg, heter det fra Destinasjon Knaben.

Vi er veldig stolte over å kunne presentere historiens første konsert inne i Knaben Gruver.

HVIS DU IKKE tar artisten på navnet, så kan det kort nevnes at hun ble nominert til Spellemannspris i vise-klassen for debutplaten «Slepp meg fri» i 2016. Nå er hun aktuell med sitt andre album «Fanga heile verden».

– Ektefølt og nært formidler hun tekstene sine på klingende jærdialekt, slik som bare hun kan. Med seg har hun også Eirik Stakkeland på lyd. Med stemningsfull akustikk og de historiske gruvegangene som bakteppe og dette noe helt unikt, heter det fra arrangørene, som også minner folk om å kle seg godt. Besøksgruva holder nemlig jevnt 7 grader. Konserten er også spesiell med tanke på at publikum faktisk må ha på seg hjelm.

Med stemningsfull akustikk og de historiske gruvegangene som bakteppe og dette noe helt unikt.

Et av bildene Solfrid S. Økland tok mens hun forberedte seg til fotoutstillingen på Knaben. Foto: Solfrid S. Økland

I TILLEGG TIL KONSERTER søndag, åpnes det altså en fotoutstilling med bilder av Solfrid S. Økland lørdag.

– Vi har hatt en tanke om å ha en fotoutstilling som både er dokumentarisk og kunstnerisk, opplyser Ann Helen Erichsen til Lister24.

Knabens gruvehistorie med gruvebygningene, kulturmiljøet i Gruvebyen og spor i landskap etter gruvedrift er viktige element som definerer Knabens egenart.

– Vi ønsker å bevare, bruke og skape nytt innhold i noen av gruvebygningene på Knaben, samt jobbe for å tilrettelegge for formidling av spor i landskap. Det er også viktig å kunne fortelle historiene om det levde livet på Knaben, heter det fra Destinasjon Knaben.

Det er også viktig å kunne fortelle historiene om det levde livet på Knaben.

Destinasjon Knaben arbeider med å skape nytt innhold på Knaben. - Et langsiktig mål er å se på hvordan vi kan bevare, sikre og bruke en større del av bygningsmassene, sier Ann Helen Erichsen. Foto: Malene Sørensen Lundberg

SOM ET LEDD i dette arbeidet ble Økland invitert til å fotografere vaskeribygningene med tårn og heishus. Fotograferingen ble gjort i august og resultatet vises i utstillingen som åpner i heishuset lørdag.

Fotoutstillingen er tilgjengelig denne helgen og for alle som deltar på guidede turer i besøksgruva i høst. Senere skal bildene vises et sted i Liknes. Nøyaktig hvor er ikke avklart ennå.