Det har de oppnådd etter at de har klart å implementere en ny og mer miljøvennlig elektrodemasse.

– Dette er de ansattes fortjeneste, sier verksdirektør Sem Gysland.

– Det er ingen økonomiske gevinster per nå, men prosjektet fører til mindre utslipp av miljøfarlige stoffer. Dette gjelder først og fremst tjæreholdig tjæreholdig stoffer som Poly aromatiske hydrokarboner (PAH). Ved bruk av ny mer miljøvennlig karbon i elektrodene, vil vi få en enda mer miljøvennlig elektrodemasse, sier prosessingeniør Tina Engedal Spilde.

Det er ingen økonomiske gevinster per nå, men prosjektet fører til mindre utslipp av miljøfarlige stoffer.

Ansatt styrt prosess

Med sine over 13.000 ansatte ved verk over hele verden, er Eramet konsernet ledende bergverk og smelteindustrien. Årlig arrangerer konsernet en intern konkurranse, Challenge Iniative, som går på nyvinning, utvikling og samfunnsansvar.

I korthet går prosjektet som flere ansatte ved verket på Øyestranda i Kvinesdal ut på å fjerne tjæreholdig elektrodemasse. Dette fører igjen til at prosessen hvor manganmalmen smeltes og omgjøres til metall skal bli mer miljøvennlig.

Eramet Kvinesdal har utviklet en metode som fører til at verket kan ta i bruk karbon med mindre innhold av det tjæreholdige stoffet PAH som brukes i ektrolyseprosessen ved verket. Prosessingeniør Tina Engedal Spilde, operatør Osmund Rafoss og verksdirektør Sem Gysland foran elektrodene til den ene av ovnene som fylles med mer miljøvennlig karbon. Foto: Torrey Enoksen

Frem til nylig mottok Eramaet - Kvinesdal karbonmasse som benyttes i elektrodene i form av store blokker. Disse blokkene inneholdt forholdsvis mye tjære.

Den nye metoden går ut på at en bruker karbon formet som grillkull biter. Selv om det tar lenger tid å varme de mindre kullene, inneholder de langt mindre tjærebasert PAH enn karbon-blokkene som fungerer som elektrodemasse i elektrodene.

Strengere miljøkrav

Dette fører igjen til at utslippet av miljøfarlige stoffer til sjø og luft blir redusert.

– Nylig fikk vi ny utslippstillatelse. I løpet av de ti årene siden vi fikk forrige utslippstillatelse har vi jobbet ned utslippet fra verket til godt under nivået myndighetene har satt. Samtidig vet vi at det i fremtiden vil komme enda strengere regler og krav til utslipp. Med den nye metoden vil vi ligge enda mer i forkant av de nyeste miljøkravene. Vi driver tungindustri, men vi ønsker at den skal være så miljøvennlig som mulig, sier verktsdirektør Sem Gysland.

Det ser ut som store kjøkkaker, men dette er karbon som er helt nødvendig for elektrolyse av mangan som er svært viktig for stålindustrien. En ny metode som de ansatte ved Eramet Kvinesdal har vært med og utviklet fører til lavere utslipp av tjæreholdig PAH til luft og vann. Foto: Torrey Enoksen

Ved andre verk

Arbeidet med å utvikle en mer miljøvennlig elektrodemasse, har krevd store ressurser. Operatører, ingeniører, leverandører og flere andre har bidratt til gjennomføringen.

Til høsten starter verket arbeidet med å demontere dagens Ovn3 og bygge opp en helt ny ovn basert på teknologien som de ansatte har videreutviklet.

I forbindelse med utskiftingen av denne ovnen skal det monteres nye støvfiltre som vil redusere utslippet til atmosfæren.

– Metodene og teknologien som vi har utviklet til reduksjon av utslipp av tjæreholdige stoffer som PAH, fører til at metodene kan benyttes andre steder innen Eramet-konsernet. Vi har alt startet arbeidet med å test samme elektrodemasse ved verket i Sauda, sier Engedal Spilde.

Verktsdirektør Sem Gysland er stolt over innsatsen de ansatte har lagt ned for å få til en mer miljøvennlig elektrolyse ved verket i Kvinesdal. Foto: Torrey Enoksen

Milliardoverskudd

Økonomisk går det meget bra for Eramet Norway AS som verket i Kvinesdal er en del av.

Omsetningen ved de tre verkene i Norge var i 2018 på 6,6 milliarder kroner, mens driftsresultatet var på over en milliard kroner.

– Svingningene innen markedet etter mangan til stålindustrien er store. Overskuddet for den norske delen av konsernet i 2017 var på 2,2 milliarder kroner, svarer Gysland.