– Det er en fin kontrast å jobbe med politikk i hverdagen, og så komme her å føle hvordan det egentlig er å få gjort noe skikkelig. Det er lett å tro du er viktig når du løper rundt og driver med politikk, men her får man bruke hendene og føle at du bidrar til noe. Det er ikke alltid du føler det når du studerer politikk, forteller Kvinlaug.

HAN ER EN av 71 stykker som har sommerjobb ved Eramet i år. Åtte av disse skal ha lærlingjobb ved smelteverket etter sommeren.

Det er første sommeren at Kvinlaug jobber ved Eramet.

– Faren og onkelen min jobber her. De fleste i familien har vært innom på et eller annet tidspunkt. Så det er naturlig for meg å være innom. Jeg har på en måte vokst opp her og kjenner til folkene, samtidig som jeg ikke har vært en del av det. Så å få ta en del av det som er hverdagen til de hjemme, er kjempefint, sier han.

KVINLAUG KALLER Eramet for en hjørnesteinsbedrift i Kvinesdal.

– En ting er alle arbeidsplassene, men en annen ting er hvordan plassen former folkene her. Ideen om at så lenge du bruker hodet og følger reglene, så går det greit. Det gir et ansvar til folk som kanskje ikke har blitt trodd på tidligere. Hvis du kommer presis og gjør en god innsats, så blir du belønnet, sier han.

Faren og onkelen min jobber her. De fleste i familien har vært innom på et eller annet tidspunkt. Så det er naturlig for meg å være innom.

Kvinlaug håper å kunne jobbe på Eramet neste sommer også. - Jeg stortrives og håper å kunne komme tilbake til de samme folkene. Jeg gleder meg til å komme til jobb hver dag, sier han. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Han forteller at det er en arbeidsplass hvor folk bryr seg.

– Det fint at de setter en standard her; pass på deg selv og pass på andre. Folk bryr seg om hverandre. Det tar folk med seg hjem og ut i bygda. Det er noe av den kulturen de setter her som jeg tror er viktig, sier Kvinlaug.

– Når til og med direktøren går rundt og spør oss sommervikarer om det går greit, så sier det litt. De er veldig opptatt av at vi som er nye skal komme med tilbakemelding, sier han.

HAN FORTELLER at det er en fin, lun humor på plassen.

– Vi slenger litt med leppen til hverandre, men det er aldri noe vondt i det. I går malte vi på taket, og jeg har høydeskrekk. Så når jeg blir skjelven på hendene og overser en flekk, så har de andre det gøy med å påpeke det, flirer han.

Når til og med direktøren går rundt og spør oss sommervikarer om det går greit, så sier det litt.

- Vi er mange sommervikarer. Vi fire som er på anlegg er mye sammen. Når man sitter og maler uke inn og uke ut, så blir vi en sammensveiset gjeng, og vi har det veldig gøy her, sier Kvinlaug. Foto: Camilla Klungland Ousdal

Kvinlaug jobber stort sett med vedlikehold.

- Det blir mye maling og vedlikehold av åpne plasser. Det er noe med førsteinntrykket man skaper. Det er ikke bare maling, det er vedlikehold til helhetsbildet, både for kunder og ansatte. Det er godt å føle at man bidrar til noe konkret, sier han.

FOR Å KUNNE jobbe på smelteverket, forteller Kvinlaug at man må tåle varme.

– Vi malte i en gang hvor det var 45 grader. Varmen blir man vant til, man må bare passe på å drikke nok. Og varmen kommer ikke på grunn av finværet, for her blir det varmt uansett, sier han.

22-åringen jobber hele sommeren før han skal tilbake til skolebenken i Bergen.

– Det er kjempegreit å komme tilbake til skolebenken med litt å gå på. De er opptatt av at du skal gjøre en jobb her, men du skal også få noe igjen for det. Det er en sikkerhet for bygda. Det betyr mye for oss som kommer hjem til sommeren, sier Kvinlaug.