Til nå har Kvinesdal kommune skrevet ut eiendomsskatt etter § 3 c «berre på verk og bruk i hele kommunen» etter den gamle eiendomsskatteloven. I den nye lovendringen så vil verk og bruk falle bort.

Derfor ble det opp til kommunestyret å gjøre et valg om de vil skrive ut etter esktl.§ 3 c «berre kraftverk, vindkraftverk, kraftnett og anlegg omfatta av særskattereglane for petroleum», eller om de vil skrive ut etter esktl. § 3 d «berre på næringseigedom, kraftverk, vindkraftverk, kraftnett og anlegg omfatta av særskattereglane for petroleum».

Konsekvenser

Valget vil få økonomiske konsekvenser etter at kompensasjonsordningen utløper i 2025.

Onsdag gjennomgikk kommunestyret saken, og det ble et enstemmig vedtak om at kommunen fra 2019 skal skrive eiendomsskatt etter § 3 c.

Ved å velge dette alternativet er det kun kraftverk, vindkraftverk og kraftnettet som blir beskattet. Det vil si at kommunen fortsatt vil få eiendomsskatt fra Sira Kvina, Statnett sine anlegg ved Raustad, Hestespranget og Fjotland, kraftlinjer som eies av Statnett og Agder energi nett.

Faller ut

De andre som kom under definisjonen på verk og bruk slik som Eramet, Kvina verft ANS, Åmot Bil AS, Kasin Eiendom osv. vil en ikke kunne skrive ut eiendomsskatt på etter esktl. § 3c. Inntektstapet vil her bli fanget opp av kompensasjonsordningen som skal vare fra 2019-2025.