Det har de siste ukene vært iverksatt store inngripende tiltak for å forebygge smitte av koronaviruset. Ett av tiltakene er forbudet mot idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet - både innendørs og utendørs - hvor personer fysisk møtes.

Helsedirektoratet har fått mange henvendelser om dette forbudet. De har derfor utarbeidet veiledning og anbefalinger til landets kommuner om hvordan forbudet skal forstås.

Smitterisiko

– Forbudet innebærer at det som utgangspunkt ikke er adgang til å organisere idrettsaktivitet som innebærer at personer fysisk møtes og hvor nærkontakt er uunngåelig, og/eller hvor det vil være vanskelig å overholde krav om forsvarlig avstand til enhver tid under trening eller aktivitet. Dette må forstås ut fra et smittevernperspektiv, skriver e.f direktør Johan Georg Røstad Torgersen og avdelingsdirektør Anne Louise Valle ved Helsedirektoratet.

Forbudet innebærer videre at lag, foreninger og videre ikke skal arrangere for eksempel kamper, stevner eller turneringer som samler mange, eller som innebærer risiko for smittespredning på grunn av felles bruk av utstyr eller garderober.

Forbudet gjelder både utendørs og innendørs aktiviteter. Det er en forutsetning for all aktivitet at generelle anbefalinger for forebygging av smitte kan overholdes.

Helsedirektoratet understreker at Norges idrettsforbund og særforbundene vil lage anbefalinger og koronavettregler.