Daglig leder av Shapes Kvinesdal, Linn Øysæd Gyland, forteller at hun får stadig henvendelser fra medlemmer som ønsker å komme igang igjen med treningen.

– Vi har våre trofaste medlemmer som betaler medlemskap, og som sier at de ønsker å komme i gang igjen. Det er mange som kjøper medlemskap nå i mars og april, men disse må vi dessverre se som tapt. For ett år siden investerte vi ganske mange millioner i et nytt lokale, og uten drift i dem har vi en utfordring. Regjeringen har gitt signaler om at de skal inn med midler til bedriftene, men vi vet foreløpig ikke hvor mye som ligger i den pakken, forteller Gyland.

– Økonomiske konsekvenser

På Sørlandsbadet i Lyngdal er samtlige ansatte permittert og bassenget snart tomt for vann.

– Vi har en påske som står for døren, og på de beste dagene da har vi over 1.000 gjester inn i anlegget. Det er like under det vi har i juli som er høysesong hos oss. Samtlige ansatte er nå permittert og bassengene er i ferd med å bli tømt. Vi har mange deltidsansatte, deriblant skoleelever. Samlet har vi 20–22 årsverk her ved Sørlandsbadet. Blir tiltakene som regjeringen har satt i verk langvarig, kan det få økonomiske konsekvenser for oss og sikkert flere andre anlegg, sier daglig leder av Sørlandsbadet Atle Homme.

Daglig leder ved Sørlandsbadet, Atle Homme, frykter økonomiske konsekvenser for flere treningssentere dersom stengingen som følge av fare for koronasmitte blir langvarig. Foto: Tom Arild Støle

Samtlige ansatte er nå permittert og bassengene er i ferd med å bli tømt.

Fare for medlemsflukt

Tre uker etter at treningssentere og idrettsanlegg ble stengt for å forhindre spredning av koronaviruset, har flere mosjonister og idrettsutøvere vært kreative for å finne ut hvordan de skal få trent.

– Vi har brukt ti dager på å tømme bassengene. Det vil ta 20 til 30 dager fra vi begynner å fylle og sette på varmen til de første gjestene kan svømme i bassenget igjen, sier driftsleder Børge Sundnes ved Sørlandsbadet. Foto: Torrey Enoksen

Ved et av treningssentrene i Lyngdal har medlemmene fått låne utstyr og vekter som de har tatt med seg hjem.

Andre igjen har gått til anskaffelse av egne vekter, medisinballer, matter og mer, slik at de kan få lagt inn en treningsøkt hjemme.

Utfordringen er hvordan sentrene vil klare å komme tilbake i drift når karantenetiden oppheves.

På landsbasis melder flere treningskjeder at de opplever medlemsflukt.

Dette kan også bli konsekvensen ved senterne i Lister.

Terje Ousdal ved Viking Gym Farsund er positivt overrasket over støtten fra medlemmene. Selv om de ikke får trent i lokalene under stengningen, betaler de medlemskontingenten fordi de mener treningssenteret betyr mye for dem. Foto: Martine Kile Søyland

Støtter opp

Daglig leder av Viking Gym i Farsund, Terje Ousdal, skriver i en sms til Lister24 at da han på senterets facebook side meldte at betalingen ville bli forskjøvet for tiden senteret var stengt, valgte flere av medlemmene å betale likevel.

– Flere meldte imidlertid ifra om at de fortsatte betalingen som planlagt, noe de aller fleste har gjort. Dette var ikke noe jeg hadde forventet, men er selvsagt glad for denne generøsiteten, skriver Ousdal.

Han opplyser også at han har også fått god støtte fra gårdeier Jan Terje Nevland.

Mange spørsmål

Sist fredag foreslo regjeringen at staten skal dekker deler av de faste utgiftene for bedrifter som er rammet av koronaviruset. Virke Trening, som er bindeleddet mellom 400 treningssentre og myndighetene, har tidligere har signalisert at de ønsker en krisepakke.

Denne uken kan næringslivet få vite hva hjelpepakken vil innebære.

– Vi får mange spørsmål om hva som skjer videre og skulle ønske at jeg kunne gi et helt konkret svar, men dette er helt utenfor vår kontroll. Vi venter på avklaringer som muligens kan redde oss økonomisk, men har ikke noe håndfast pr dags dato. Vi forstår at dere spør og vi ønsker å gi svar så fort det er mulig, skriver Elisa Egeland ved Smart trening og helse på sin Facebook-side.

Hun ønsker ikke å kommentere situasjonen ut over dette på det nåværende tidspunkt.

– Vi har brukt ti dager på å tømme bassengene. Det vil ta 20 til 30 dager fra vi begynner å fylle og sette på varmen til de første gjestene kan svømme i bassenget igjen, sier driftsleder Børge Sundnes ved Sørlandsbadet. Foto: Torrey Enoksen