– Dette er tidskrevende prosjekter å jobbe med. Det er viktig at vi tar ting i riktig rekkefølge og begynner i rett ende. I øyeblikket har vi god fremdrift i jobbingen. Vi er optimister, sier Jostein Røyseland.

Han er prosjektleder for «The Landings at Kvinesdal», som har skiftet navn til «Sentrumsutvikling og flomsikring».

Parallelloppdrag

Det var 7. juni 2017 at kommunestyret vedtok å starte arbeidet med realisering av prosjektet. Når det gjelder første byggetrinn som gjelder plan for torget, inkludert tak over hele eller deler av torget, er man godt i gang. Det samme kan man si om flomsikringen med utbygging av elvepromenaden, kalt «Vesterdalen Riverwalk».

Marked på torget i Liknes. Foto: Jensen & Skodvin

Det ble inngått en avtale med arkitektselskapene Snøhetta og Jensen & Skodvin i forhold til et parallelloppdrag. Deres spenstige planer ble presentert i september i år.

– En styringsgruppe jobber nå med å sette sammen et forslag, som vil bli presentert på et møte 6. november. Vi plukker det beste fra de to arkitekt-forslagene, det har vært en Facebook-undersøkelse, samt at naboer, ungdomsråd og andre har kommet med sine innspill. Vi håper at prosjektet kan komme til politikerne i siste møte før jul eller første møte i 2019, slik at kommunestyret kan bestemme veien videre, sier Jostein Røyseland.

Vi håper at prosjektet kan komme til politikerne i siste møte før jul eller første møte i 2019, slik at kommunestyret kan bestemme veien videre.

Snøhettas forslag har et symbolsk tårn i sentrum. Foto: Snøhetta
– Vi er optimister, sier prosjektleder Jostein Røyseland. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Tre flomprosjekter

Når det gjelder flomsikring, ser han for seg tre prosjekter; ett for sentrum, ett for Kvitla og kulturhusområdet og ett for Vollan og Åmot-området. Her er NVE inne i bildet som en viktig samarbeidspartner.

Man ønsker å forsterke forbindelsen mellom land og vann, blant annet med rampe ned i vannet, et «teppe» fra rådhuset og ned til elven. Byens forhold til elva var viktig for arkitektene da de la frem sine skisser. Aksen mellom svømmehallen, gangbroen og rådhuset er sentral.

– Vi ønsker ikke å stenge elva borte fra sentrum, sier Jostein Røyseland, som er usikker på når de forskjellige prosjektene i prosjektet kan komme i gang. Det økonomiske aspektet er også for tidlig å snakke om.

– Kvinesdal kommune har bevilget tre millioner kroner til planlegging av sentrumsutvikling og flomsikring. Det er alt for tidlig i prosessen til å anslå en kostnad. Vanligvis dekker NVE 80 % av kostnaden med flomsikringstiltak, sier Jostein Røyseland.

Siste byggetrinn i prosjektet er «The River Place Adventure Center». Opplevelsessenteret vil være et kommersielt tiltak, som forutsetter deltakelse fra bedrifter, investorer og private interesser for å kunne gjennomføres.

Vitensenter

Parallelt med sentrumsutvikling og flomsirking har Kvinesdal kommune innledet et samarbeid med Vitensenteret Sørlandet i Arendal. En styringsgruppe er nedsatt til å jobbe med denne saken.

– Vitensenteret retter seg både mot skole og publikum, og skal fremme interesse for og kompetanse i naturvitenskap og realfag. Vi jobber nå med prosjektplan for Vitensenter, avdeling Kvinesdal. Denne vil konkretisere forhold som størrelse, profil, kostnader, lokalisering og fremdriftsplan. Prosjektplanen forventes ferdig i løpet av vinteren, sier Jostein Røynestad.