Marked på torget i Liknes. Foto: Jensen & Skodvin
50-årsflom sett fra vest. Foto: Jensen & Skodvin
Elvepromenade sett fra syd. Foto: Snøhetta
Situasjonsplan for ulike flomnivåer er lagt fram. Foto: Jensen & Skodvin
Slik ser Jensen & Skodvin for seg et fremtidig, spenstig Kvinesdal sentrum/ Liknes. Foto: Jensen & Skodvin
Snøhettas forslag er et symbolsk tårn i sentrum. Foto: Cecilie Nilsen
Snøhettas skisseforslag. Foto: Cecilie Nilsen
Snøhettas skisseforslag. Foto: Cecilie Nilsen
Representanter for Snøhetta presenterte sine skisseforslag. Foto: Cecilie Nilsen
Snøhettas skisseforslag. Foto: Cecilie Nilsen
Snøhettas skisseforslag. Foto: Cecilie Nilsen
Snøhettas skisseforslag. Foto: Cecilie Nilsen

– Dette tror jeg er en dag mange har sett fram til. Sånn sett er det en ny milepæl for vårt prosjekt her i sentrum, innledet ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Trykk på det første bildet for å se bildekarusell.

Kommunestyret, samt mange innbyggere og representanter fra næringsliv, var samlet i kommunestyresalen. Salen var overfull.

– Spenningen

– Nå er vi her, kan kjenne, føle og ta på spenningen på det vi vil få se, sa ordføreren.

– Vi har fokus på å skape et attraktivt sentrum for beboerne, og en attraktiv destinasjon for folk som kommer hit, sa Jenny B. Osuldsen i Snøhetta.

Arkitektene fra Snøhetta hadde et stort fokus på sentrum.

– Torget ser vi på som hjertet i bystrukturen, og som kan fremheves enda bedre som et sentrum. Byens forhold til elven er også viktig inspirasjon for oss, sa Julie Aars i Snøhetta.

Forbindelse mellom land og vann

Man ønsker å forsterke forbindelsen mellom land og vann, blant annet med rampe ned i vannet, et «teppe» fra Rådhuset og ned til elven og et mer definert plassrom på samme sted.

Snøhettas skisseforslag innebærer et ikonisk tårn. Foto: Cecilie Nilsen

Vi jobber også i høyden, og har tenkt en tårnstruktur som definerer plassen. Det ikoniske tårnet kan brukes fleksibelt til hverdags og til fest.

– Vi jobber også i høyden, og har tenkt en tårnstruktur som definerer plassen. Det ikoniske tårnet kan brukes fleksibelt til hverdags og til fest. Dette er også et attraksjonselement, sa Osuldsen.

– Vi har lagt en liten takstruktur. Vi har sett på torget som et åpent plassrom som vi ønsker å bevare, men med trær som beplantning. Inspirert av historiske bilder vil vi også styrke sentrum med mer beplantning. Med mye vann vil dette fungere som en buffer. Vi foreslår også svartor som det nye karakteriske Kvinesdal-treet, forklarte de.

Kan ikke sikre mot hundreårsflom

Med tanke på å ta høyde for flom, har ikke Snøhetta klart å sikre seg mot hundreårsflom. Men det er foreslått flere grep, med tanke på trasering og nivåer, beplantning og buner langs elvebredden.

Representanten fra Jensen & Skodvin presenterte sine forslag. Foto: Cecilie Nilsen

Jensen & Skodvin presenterte også sine forslag til sentrumsutvikling i Kvinesdal.

– Utfordringen med delen av oppgaven som gjelder tak, er at det er så mange måter å gjøre det på. Angående flomsikring ønsker dere å gjøre flomsikring til en attraksjon. Det syntes vi var spennende, og hadde ikke vært borti før. Rokker man for mye med den eksisterende strukturen på et sted, må man veie hva som er viktig å ta vare på og hva man må endre på, sa Torunn Skodvin fra Jensen & Skodvin, og hadde også fokus på at mindre steder må bygge litt tettere.

Jensen & Skodvin foreslår et 16–17 meter høyt tak. Taket er 10 ganger 33 meter i utstrekning. Foto: Cecilie Nilsen

– En fremmed fugl

Jensen & Skodvin hadde en trassert adkomst til elven som et forslag - en bypark i terrasser. Slik blir flomsikringen liggende i ulike formasjoner i de ulike platåene.

– Vi har tenkt litt i samme gate som Snøhetta. Vi ønsker ikke å legge et lokk på sentrum. Vi tenker et 16–17 meter høyt tak, som vil skille seg fra annen bebyggelse. En fremmed fugl, men det mener vi er en styrke, sa Skodvin.

Jensen & Skodvin foreslår et 16–17 meter høyt tak. Taket er 10 ganger 33 meter i utstrekning. Foto: Cecilie Nilsen
– En fremmed fugl, men det mener vi er en styrke, mener Jensen & Skodvin om det høye taket de tenker over Liknes sentrum. Foto: Cecilie NIlsen
Slik vil planene til Jensen & Skodvin se ut i fugleperspektiv. Foto: Cecilie Nilsen