– Foreløpig er det ingenting som tyder på store endringer, opplyser ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Onsdag oppdaterte ordføreren kommunestyret om flomsikringsprosjektet og attraksjonutviklingsprosjektet i Kvinesdal. Ifølge ordfører Kvinlaug har de mottatt en del spørsmål.

– Dette er noe folk er opptatt av. I desember 2015 ble Kvinesdal utsatt for ekstremværet «Synne», og denne flommen fikk kommunen til å sette flomsikringsarbeid på den politiske dagsorden. I ettertid har kommunen vært utsatt for flere alvorlige flommer som har understreket behovet for tiltak som kan redusere flommens skadevirkninger.

Under onsdagens kommunestyremøte gav ordfører Per Sverre Kvinlaug en oppdatering om status på flomsikringsarbeidet og attraksjonsprosjektet. Her fra flommen tidligere i år på Feda. Foto: Torbjørn Ravndal

Kvalitetssikring

I juni 2017 vedtok kommunestyret at kommunen skulle gå videre med planene om attraksjonprosjektet, samkjørt med planen for flomsikring i sentrum. Der ble det satt av tre millioner kroner til arbeidet, og 300.000 kroner til en idékonkurranse for helhetlig plan for torget, tak over torget og flomsikring i sentrum. Styringsgruppen er opprettet og har påbegynt arbeidet.

– Når det gjelder flomsikring, ser vi for oss tre prosjekter: ett for sentrum, ett for Kvitla og kulturhusområdet og ett for Vollan og Åmot-området, opplyser Kvinlaug.

NVE har sagt at de vil støtte flomsikringsprosjektet i Kvinesdal og kvalitetssikrer nå flomsonekartet fra 2002.

– Foreløpig er det ingenting som tyder på store endringer, sier Kvinlaug.

Foreløpig er det ingenting som tyder på store endringer.

– Når det gjelder mobile flomsikringsløsninger, kan det vurderes for deler av området, men vil gi utfordringer for drift og godkjenning, opplyser han.

Også med TEK 17 kan det komme utfordringer for bruk av mobil flomvern som kan skape utfordringer for flomsikring i sentrum. Det er også noe NVE holder på å sjekke ut.

Det skal nå lages forslag til idékonkurransen. Planen er å invitere med ulike firmaer med høy kompetanse på dette inn i konkurransen. Videre opplyste Kvinlaug om rammene.

– Et tema som allerede har blitt aktualisert, er senking av terskel ved stadion. Dette er et tiltak som kan ha betydning for vannstanden i elva og for fisken. Sira-Kvina har sagt de kan gjøre en vurdering av dette for en gitt kostnad, og det blir nå undersøkt med NVE om det er formålstjenlig å gjøre det nå - eller om det praktisk og økonomisk passer best inn i hovedprosjektet.

Høyt beredskapsfokus

Vi mener flomsikringen har mye innovasjon og utvikling i seg, og vi tenker det skal sikre innbyggerne mot flom og skape attraksjon for turistmarkedet

Torsdag møtes ordføreren, kommunalsjef Jostein Røyseland og næringssjef Liv Øyulvstad for å ha møte med Regionalt forskningsfond.

– Vi mener flomsikringen har mye innovasjon og utvikling i seg. Vi tenker det skal sikre innbyggerne mot flom og skape attraksjon for turistmarkedet, sier Kvinlaug.

Kvinesdal kommune tar sikte på å sende en søknad til Regionalt forskningsfond, samt å ta kontakt med andre eventuelle forskningsmiljøer. I tillegg har kommunen vært i kontakt med sentrale beredskaps-aktører.

– Det å ha et høyt beredskapsfokus er og vil være viktig i tiden fremover. Det blir hyppigere og hyppigere ekstremvær. Det er også videre viktig å jobbe med nyttig informasjon i forhold til innbyggernes egen beredskap, påpeker Kvinlaug.