Helt tilbake i 2010 fikk Kvikraft AS konsesjon til å bygge og drifte Kleivan kraftverk i Kleiveåna. I ettertid ble fristen for byggestart forlenget, og siste dato ble satt til 25. mai i år.

Utsettelsene skyldes at kraftverket ikke har kunnet bli utbygd på grunn av manglende nettkapasitet i området. Men byggingen av Agder Energi Netts Austerdalen transformatorstasjon vil løse nettsituasjonen.

Planlegger start

Kvikraft søkte derfor om byggetillatelse for forberedende arbeid på kraftstasjonstomten og utbedring av eksisterende vei, mens detaljplanen for miljø og landskap er til behandling hos NVE.

NVE godkjente denne søknaden om delgodkjenning, så Kvikraft planlegger dermed å starte arbeidet.

– Vi ønsker å begynne med forberedende arbeider neste uke: grunnundersøkelser, fjerning av gamle materialer, planering av stasjonsområdet. Disse arbeidene vil utelukkende foregå på arealer som allerede er berørt (eksisterende vei, tidligere sag), informerer Stephan Klepsland, daglig leder for Kvikraft AS.

Avventer annet arbeid

Tiltaket inngår i kommuneplanens arealdel, avsatt til Landbruks-, natur- og friluftsområder.

– Alle andre arbeider (rørgate, bygging av selve stasjonen, inntak ved Mjauntjønn) vil ikke påbegynnes før NVE har godkjent detaljplanen, og før vi har søkt kommunen om dispensasjon fra arealplanen. Derimot har vi ikke antatt at vi måtte søke om dispensasjon for disse forberedende arbeidene på en allerede berørt tomt og eksisterende vei. Vi håper derfor på en positiv avklaring fra kommunen på dette punktet, slik at vi snarest kan starte opprydding på tomten og forbedrende arbeider, før fristen løper ut den 25. mai i år, skriver Klepsland.