24. oktober fattet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vedtak om at Dvergfossen Kraft AS umiddelbart skulle stanse arbeidet i og rundt deponiet, som altså ligger sørvest for kraftstasjonen ved Litleåna, på motsatt side av den store Troens Bevis-bygningen i Sarons Dal.

I vedtaket konkretiseres det at NVE pålegger konsesjonær til Dvergfossen Kraft AS å sende NVE en bekreftelse på at arbeidet er stanset, sende NVE en redegjørelse for arbeidet som er utført, og en plan for hvordan det ulovlige tiltaket skal rettes. Vedtaket har hjemmel i vannressursloven § 59, ifølge NVE.

Bakgrunn

Bakgrunnen for saken er at NVE godkjente søknad om oppstart av forberedende arbeider på nærmere fastsatte vilkår i vedtak av 19. juli 2019.

– Vi viser til vedtaket for beskrivelse av bakgrunn for konsesjonssaken. Byggearbeidet i planområdet startet 5. august. I vedtak 3. oktober godkjente NVE resterende del av detaljplan for miljø og landskap, skriver NVE.

I NVEs e-post 3. oktober viste de til at de var klar over at arbeidet med adkomstvei til inntaket på nordsiden av Litleåna var påbegynt, uten at det forelå godkjenning av detaljplan.

– NVE vurderte tiltaket som et brudd på vilkår i konsesjonen, men opplyste konsesjonær om at vi ikke vil følge saken med reaksjon siden vedtak om godkjenning av planen var nært forestående. NVE godkjente detaljplanen senere samme dag, påpekes det.

Det er Sarons Dal som eier eiendommen hvor deponiet befinner seg. Foto: Bjørn Hoel
Slik ser deponiet ut. Foto: Bjørn Hoel

Avløpsledninger

23. oktober mottok så NVE en bekymringsmelding fra Kvinesdal kommune, hvor det fremgår at det i forbindelse med byggingen av Dvergfossen kraftverk, har utbygger etablert den omtalte fyllingen.

– Teknisk drift i Kvinesdal kommune er bekymret for omfanget denne utfyllingen har fått. Vi har en adkomstvei til en pumpestasjon i området og den er nå fylt igjen, vi har også en del vann og avløpsledninger i området som er i ferd med å bli overfylt, blir det påpekt.

Det blir dessuten spurt om utbygger har tillatelse til å etablere en fylling av dette omfanget i dette området.

– Er det mulig å få utfyllingen reversert, slik at vi kan opprettholde adkomstveien og unngår at VA-ledninger blir overfylt? spørres det.

Etter NVEs oppfatning er ikke tiltaket avklart med Kvinesdal kommune. I NVEs vedtak av 3. oktober 2019 står det følgende:

– Før anleggsarbeidet starter må konsesjonæren innhente nødvendige tillatelser etter annet lovverk.

På oppdrag

Administrativ leder i Troen Bevis, Glenn Tønnessen, opplyser at fyllingen ligger på deres område, og at de har en avtale med utbyggerne om de kan nyttiggjøre seg fyllmasse, til eksempelvis utbedring av parkeringsplasser og campingområdet.

– Deponiutfyllingen gjøres på oppdrag fra oss. Kraftverket ligger jo på vår eiendom. Det er snakk om 30.000 kubikk som vi ønsker at blir lagt visse steder. Sånn sett er vel utbygger glad for å bli kvitt noe av massene. Men ettersom jeg skjønner så har noe av massene kommet til å skade noe av kommunens ledningsnett, sier Glenn Tønnessen.