– Han var jo en markant skikkelse. Han var ordfører i flere perioder, innleder Kenneth Trælandshei, leder i Kvinesdal historielag:

– Vi hadde pratet en stund om å få til ei bok om ham, og nå hadde forfatteren tid og kapasitet.

Nylig hadde historielaget den offisielle lanseringen hvor boka ble presentert: «Ordførar og opprørar, Andreas Lindland og «Lindlandsepoken» i Kvinesdal».

Lindlands virke

Tiden Lindland regjerte i Kvinesdal er kalt "Lindlandsepoken"; en tid hvor store veianlegg ble igangsatt og mange nye skolehus kom på plass i grendene.

– Boka tar for seg hans virke fra cirka 1860 og fremover til 1920-årene. Det var omtrent da han levde, forklarer kasserer Anne Berit Erfjord.

Hun er forøvrig også oldebarnet til den tidligere Kvinesdal-ordføreren.

Lindland blir i boka omtalt som en omstridt mann: han hadde en finger med i det meste som skjedde i bygda. Alt fra bondehovding, bankmann, lakseeksportør, dampskipsdisponent, forsikringsagent - og selvsagt politiker.

– Grunnen til at boka ble kalt for «Ordførar og opprørar», var at han var ganske sta, ville ha gjennom sine ting og ga seg ikke, og han var i konflikt både med kirke, prester, styresmakter og embetsfolk. Det gjaldt både veier og andre ting, opplyser Erfjord.

– Han var egen og sta, konstaterer Trælandshei.

Arkiv brant ned

Men det har vært langt fra enkelt å finne bakgrunnsinformasjonen til å bygge boka opp på, ifølge Trælandshei. For i 1916 røk nemlig alle kommunestyreprotokoller og papirer med i en brann, og det som var av privatarkiv forsvant også opp i flammer da det brant i Lindland-huset i 1937. Dermed var det lite igjen med opplysninger om Lindland.

Men tross utfordringer, presterte forfatteren bak boka, Ingvar Olimstad fra Kvinesdal, å søke seg frem til svar, blant annet i arkivet i Kristiansand.

Ifølge Trælandshei tok det om lag ett år før boka stod ferdig. Og nå håper de å få solgt flest mulig bøker, via historielaget og Kvina fotosenter. Det er trykket 700 bøker.