– Kvina har steget noe, men de som har greie på det sier at det som kom ned i natt først vil komme i elva til kvelden og natten. Vi har gjort våre forberedelser, men vi ønsker ikke å oppleve en ny Synne. Selv om en har en god forsikring, koster det fryktelig mye, sier Andy Syvertsen.

Så høyt gikk vannet under Synne. sier Andy Sivertsen og viser et merke på veggen som viser hvor høyt vannet sto i kjelleren under butikken hans. Foto: Torrey Enoksen

Økende vannstand

Han viser en strek han har tegnet opp på veggen i kjelleren under butikken han driver i Kvinesdal sentrum. Punktet marker hvor høyt flomvannet fra Kvina veltet inn i kjelleren under ekstremværet Synne 6. desember 2015. Store deler av Liknes havnet under vann under det ekstreme regnværet som da hadde lagt seg over landsdelen. En mil nærmere Nordsjøen, nærmere bestemt Feda, går ei stri Fedaelv gjennom bygda. Fortsatt er restene etter Synnes herjinger for snart to år siden synlige, ikke minst broen som binder bygdefolket sammen. Etter det Lister erfarer var vannstanden natt til lørdag og tidlig lørdag morgen atskillelig høyere enn ved middagstider, men også der venter de på enorme mengder når vannet skal slippes ut av det gjennomvåte jordsmonnet.

Vannstanden i Kvina har steget utover lørdagen. Kommunen er i beredskap, men håper ikke at situasjonen blir like ille som under ekstremværet Synne i 2015. Foto: Torrey Enoksen

Fare for ras og oversvømmelse

Selv om meteorologene ikke har varslet ekstremvær, har NVE lørdag formiddag oppgradert sitt flomvarsel til høyeste nivå. Varsellampene lyse nå på rødt nivå, det vil si at det frem til mandag vil være «Ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden, krever tett oppfølging og kan medføre store skader.».

Varselet gjelder hele landsdelen, fra Åna-Sira til Risør. De enorme vannmengdene som er ventet frem til mandag morgen kan føre til svært mange skredhendelser. Flere av skredene kan få store konsekvenser. Videre kan det bli omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur.

Følger nøye

Ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug, sier kommunen følger meget nøye med på situasjonen. - Vi er fortløpende i kontakt med beredskapstroppen, det vil si teknisk etat. Vi er på vakt og passer på at infrastruktur vann, veier og annet fungerer. Det er noen få kommunale veier som er blitt stengt. Videre har vi folk ute i feltet som observer utviklingen. I tillegg til at vi vi har kontakt med alle instanser som er aktuelle ved en slik situasjon, det vil si brannvesen, politi, tekniske tjenester, helse. Vi har videre kontakt opp mot Sira-Kvina kraftselskap og få informasjon hva de forventer av vannmengder langs elvestrekningene våre, sier ordfører Kvinlaug.

Vi er fortløpende i kontakt med beredskapstroppen, det vil si teknisk etat.

Informasjon til befolkningen

Kvinesdal kommune har nå oppdatert sine hjemmeside med informasjon om hva innbyggerne skal gjøre under de ekstreme vær- og flomforholdene som er ventet. Kommunen har også lagt ut informasjon på sosiale medier i tillegg til at de vil sende ut sms til innbyggerne dersom situasjonen skulle forverre seg. Ifølge Kvinesdal kommunes nettside er veiene til Sørhelle, Nordhelle og Meland stengt. Videre er det meldt om vann i enkelte kjellere. – Folk må tenke over hva som er rundt sine egne boliger og eiendommer, og melde fra til kommunen dersom de må ha bistand til å sikre gjenstander. Vi må være i beredskap og ha fokus på tjenestene våre. Jeg håper ikke at vi opplever en situasjon lik den vi opplevde under Synne for snart to år siden, avslutter ordføreren.

Folk må tenke over hva som er rundt sine egne boliger og eiendommer, og melde fra til kommunen dersom de må ha bistand til å sikre gjenstander.