– Dype daler, store revner, høye topper og mange vann gjør det meget vanskelig å unngå alvorlige naturinngrep.

Det opplyser ekteparet Anne Britt og Svein Hovden, som har brukt mye tid på å dokumentere hvilke konsekvenser en vindmølleutbygging på Kvinesheia vil få dyrelivet, og naturen generelt.

Ekteparet Hovden har blant annet sendt brev til utbygger Statkraft og Kvinesdal kommune. De holder dessuten på å formulere en større rapport som skal sendes til Olje- og Energidepartementet.

Her ser man tydelig spor ett hjort, forteller Anne Britt og Svein Hovden. Foto: Privat
– Det går ikke an og redde miljøet når man samtidig ødelegger det, mener ekteparet Anne Britt og Svein Hovden. Foto: Bjørn Hoel

– Et makkverk

– Opplysninger som NVE har tatt til følge, som er utført av et rådgivningsfirma som ikke eksisterer lenger, er et makkverk som selv en søndagsskoleelev ville kunne avslørt. Når man skal kartlegge et område på omtrent 20.000 mål, så bruker man gjerne et par år. Det virker som dette firmaet bare har brukt to-tre dager. Jeg ser ikke bort fra at det kan komme til å bli straffesaker i kjølvannet av en mulig utbygging, tordner Svein Hovden.

Det virker som dette firmaet bare har brukt to-tre dager.

Hovden har blant annet levert rapporter om dyreliv i skog og mark til fylkeskommunen.

– For eksempel så har ikke dette rådgivningsfirmaet fått med seg at det går en hjortetrase, av nasjonal verdi, på tvers gjennom den planlagte Kvinesdal vindkraftverk. Antall dokumenterte hjort som trakk over E39/ Vatlandstunnelen før jul 2018 lå på mellom 500 og 600 dyr. Viltkameraene klarer ikke å fange opp alle dyr, fordi en del av dem går utenom veien. En må regne med at det går om lag 700 dyr her, anslå han.

– Hvor har du dine opplysninger i fra?

– For å si det kort så har jeg vært et friluftsmenneske hele livet, med hundrevis av overnattinger i området her. På den måten erverver man seg kunnskap. Jeg er også medlem av Norsk ornitologisk forening, og har drevet med jakt å fiske så lenge jeg kan huske, sier Hovden og fortsetter:

– Da jeg leste den første rapporten i forbindelse med utbyggingen av Kvinesheia, satt kona og jeg både smørbrødet og kaffen i halsen.

Ekteparet Hovden mener at politikere i det nye kommunestyret må være mer tydelig på hva de mener om vindkraftutbygging. Foto: Bjørn Hoel
Hjortestien er merket med rødt, tilknytningsveier med orange. De røde pilene til høyre viser store hjortetrekk som går øst – vest over Lygna, ifølge ekteparet Hovden. Foto: Privat

Rikholdig fjellområde

Innledningsvis i brevet blir det fremholdt at det i tillegg til den omtalte hjortestien, så er Kvinesheia et særdeles rikholdig fjellområde som er rik på både dyr, fugler og fisk.

– Her er et rikt biologisk mangfold. Kvinesheia er dessuten strategisk med tanke på de store fugletrekkene som benytter sør – nord traseen. For det biologiske mangfoldets skyld må Kvinesheia være slik den er i dag. Dette området er ikke egnet for vindkraft overhodet på grunn av sin terrengformasjon. Dype daler, store revner, høye topper og mange vann gjør det meget vanskelig å unngå alvorlige naturinngrep. Området Storehei og Flottorp/Kylland er vel noe av det mest krevende terrenget jeg kjenner, sier Svein Hovden.

Her er et rikt biologisk mangfold.

Han og kona Anne Britt er grunneiere til en liten tomt på Kvinesheia, som har gått i arv på kona sin side i generasjoner.

Ifølge familien Hovden er dette en død elgku som har falt utfor en skjæring ved Lista Vindkraftverk. Foto: Privat

– Optimistisk

– Tror du det blir noe av utbygging på Kvinesheia, etter alt som har skjedd i løpet av den siste tiden?

– All fornuft og faglige innspill tilsier at det ikke bli noe av. Men det er ikke alltid man tar slike hensyn, dessverre. Men jeg er mer optimistisk nå enn jeg var for noen måneder siden, sier Svein Hovden.

All fornuft og faglige innspill tilsier at det ikke bli noe av.

Han og kona Anne Britt savner dessuten større engasjement fra stortingspolitikere som har tilknytning til Lister-regionen.

Svein Hovden kjenner naturen i Lister-regionen godt, og mener konsekvensutredningen i forhold til vindmølleutbyggingen, blant annet på Kvinesheia, har vært elendig. Foto: Bjørn Hoel
Anna Britt Hoven har brukt mye tid og krefter på å formulere brev til aviser og offentlig etater som er involvert i vindkraftutbygging. Foto: Bjørn Hoel