Dette sier den engasjerte vindmøllekritikeren, Helge Wathne, som er en av flere grunneierne i Kvinesdal som gjennom advokatfirmaet Andersen og Snerthammer sendte inn klage på Statkraft sitt ønske om blant annet å endre den maksimale installerte effekten til anlegget fra 60 MW til 90 MW. Dette innebar for eksempel at vindmøllene ville bli omlag 200 meter høye.

– NVE mener at denne endringen utløser krav om oppdaterte konsekvensutredninger. Vi ber derfor Statkraft om å sende inn tilleggsutredninger for relevante tema til NVE sammen med detaljplan og MTA (miljø, transport og anlegg) for vindkraftverket, står det blant å lese i brevet fra NVE, som er undertegnet seksjonssjef Arne Olsen.

NVE mener at denne endringen utløser krav om oppdaterte konsekvensutredninger

Olga Wathne, Helge Wathne, Tor-Odd Lie og Geir Inge Grimsby er bare noen av vindmøllekritikerne som nå har fått en boost. Foto: Bjørn Hoel

– Gode nyheter

– Dette er kjempegode nyheter for oss. Nå må de jo nærmest begynne på nytt. Det bekrefter også at det har vært en mangelfull planlegging i forkant av dette. Slik jeg leser dette brevet så har vi fått hundre prosent medhold på våre innvendinger. Dette viser at NVE tar oss på alvor. Det hjelper selvsagt med gode argumenter og litt humor oppe i dette. Og så gir det oss en boost til å stå på videre. Vi gir oss aldri, sier Wathne.

På spørsmål om hvilken betydning dette vil få for vindmølleutbyggingen på Kvinesheia, er foreløpig uklart.

– Det vil jo ikke bli noe enklere for dem å bygge vindkraftverk her nå, sier en nøktern Wathne, som benytter anledningen til å rose alle som har vært med og uttalt seg i denne saken.

Nå må de jo nærmest begynne på nytt

Njordr avslått

I brevet fra NVE blir det i tillegg påpekt at de har avslått en søknad fra Njordr om konsesjon for Kvinesheia vindpark.

– Njordrs konsesjonssøknad gjelder akkurat det samme arealet som Statkraft har konsesjon for. Hovedregelen er at når det gjelder tillatelser til utnyttelse av naturresurser er at konsesjonsinnehaveren har fått en enerett til slik utnyttelse i et geografisk avgrenset område. Konsesjonen gir altså eksklusiv rett, fremholdes det.

20 høringsuttalelser

NVE har mottatt til sammen hele 20 høringsuttalelser i forhold til den omtalte endringssøknaden, som i tillegg til endret effekt også inneholdt et ønske om utsatt igangsettelse. Organisasjoner og privatpersoner som har bidratt er Avinor, Telenor, Meteorologisk institutt, advokat Ingvald Snerthammer (på vegne av seks grunneiere), Jarleiv Stålesen, Statens vegvesen Region sør, Bjørg Vik (på vegne av 12 grunneiere), Statnett, Lyngdal kommune, Bjørn Fidjeland (på vegne av seks grunneiere), Norsk ornitologisk forening, Naturvernforbundet i Agder, Agder Energi Nett AS, Norges Miljøvernforbund, Oddrund Eide Røiseland m.fl., Njordr AS, Norsk televisjon AS (NTV), Kvinesdal kommune og Vest-Agder fylkeskommune.

Konsesjonen gir altså eksklusiv rett