Konflikten strekker seg tilbake til oktober, da beboere sendte klage til kommunen om rasering av den gamle vaske- og skylleplassen ved Øyebekken. Med det viste klageren til at det er lagt steiner i nedkjørselen og bekken, anlagt steinheller og trapper på stedet, samt asfaltgrus rundt området.

– Vi er vokst opp med dette stedet og synes det er ubegripelig at enkelte kan ta seg til rette og ødelegge stedet, som kanskje er et av de eldste kulturminner på Øye, Øvre, ble det argumentert med.

Flomtiltak

Etter å ha undersøkt saken, responderte kommunen at hovedtyngden av tiltakene som er utført - og vil bli utført - inngår i prosjektet for flom- og biotoptiltak i Øyebekken. Ifølge kommunen er det Fylkesmannen og NVE som har ansvaret for å avgjøre om tiltakene i Øyebekken skal tillates eller ikke.

Men klagepartene fremholder i brev til kommuneplanlegger Nina Nissestad i Kvinesdal kommune:

– I henhold til at vi her i «garden» har en urgammel rett til vaskeplass og området ved og i bekken, må vi regnes som part i saken. Dette er vår vaskeplass!

Kommunen på sin side opplyser om å ha blitt underrettet om at det ikke var bruksrett knyttet til vaskeplassen. Og ettersom det berører privatrettslige forhold finner de ikke grunnlag for å gå nærmere inn i saken.

I henvendelsen fra klagepartene til Kvinesdal kommune (28.12.17), ble blant annet dette dokumentet fremlagt. Foto: Kvinesdal kommune, Jordskiftepapirene

Dokumentasjon

Til det har klagepartene svart med utskrift av jordskiftepapirene, og skriver at det fremkommer tydelig der.

– Det fremgår i utskiftningspapirene at vi har bruksrett til stedet. Plassen er et kulturminne og vil bli brukt i fremtiden, skriver de tre partene som har signert brevet til kommunen den 28. november.