Det understreker ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug, «dagen derpå», etter helgens formidable nedbørsmengder.

Selv om de siste dagers flom blir karakterisert som den verste på 100 år på Sørlandet, slapp Kvinesdal relativt billig fra det, sammenlignet med for eksempel Lyngdal, og ikke minst lengre øst.

I Fedaelva denne gang rant det mandag 113 kubikkmeter vann i sekundet, mens under Synne i 2015 rant det over 200 kubikkmeter i sekundet.

Fjernet store masser

Etter flomkatastrofen i 2015 ble det blant annet fjernet store masser fra den øvre delen av Fedaelva, for å gjøre bedre plass.

– Det ble kjørt mange, mange lastebillass med masser som lå igjen i elva etter 2015-flommen, opplyser Kvinlaug.

Han forteller at han har vært i kontakt med folk som bor langs elva, og fått det bekreftet at det kun manglet 15–20 centimeter før vannet hadde trengt inn i minst ett av husene her.

– Hadde vannet gått høyere ville flommen fått et helt annet resultat, fastslår Kvinlaug.

Hadde vannet gått høyere ville flommen fått et helt annet resultat.

Kontinuerlig arbeid

Han poengterer dessuten at det pågår et kontinuerlig arbeid for å bedre flomsikring generelt i Kvinesdal. Langs Kvina, som renner gjennom Liknes i Kvinesdal sentrum, holder man for eksempel på å kartlegge forholdene, for å se nærmere på hvordan man kan forhindre situasjoner som den som oppsto i kjølvannet av flommen i 2015.

– Jeg har ikke den fulle oversikten her og nå, men jeg vet at vann fra Kvina rant inn i kjellere noen steder, som på Bryggerhuset og Nico. Men det gjorde det ikke i kulturhuset, for eksempel, som fikk store skader sist, sier Kvinesdal-ordføreren.

Kvinesdal24 får også bekreftet at noen private i nærheten av sentrum skal ha fått vann i sine kjellere.

Egenberedskap

– Jeg vet at det mange steder har vært en god egenberedskap som har bidratt til å redusere skadeomfanget betraktelig, fortsetter Kvinlaug.

Han benytter anledningen til å rose mannskapet fra teknisk drift i kommunen, som har jobbet døgnet for å minimerer skadene.

– Jeg vil gjerne få takke alle som har bidratt i denne forbindelse. Det viser at kvindøler bryr seg om hverandre, sier han.

En halv meter lavere

Jeg vet at det mange steder har vært en god egenberedskap som har bidratt til å redusere skadeomfanget betraktelig.

Slik så det ut på det verste ved Kulturhuset i Kvinesdal mandag. Foto: Jan Schou
Slik så det ut dagen etter. Foto: Jan Schou

Kultursjef i Kvinesdal, Jan Schou, bekrefter at kulturhuset slapp unna denne gangen. Som kjent ble det store skader etter Synne i desember 2015. Blant annet flommet det inn vann gjennom kjelleren, og hovedscenen ble dekket med vann. Bøker, instrumenter og bøker ble i alle hast flyttet, og et flygel til en og en halv million ble berget.

– Det manglet 50 centimeter denne gang, sier Schou.

Han påpeker dessuten at man har gjort noen tiltak for å bedre sikkerheten her.

– Under den forrige flommen kom vannet først gjennom rørsystemene. I den forbindelse har vi nå fått på plass en tilbakeslagsventil, for å hindre at vann og kloakk trenger gjennom systemene, sier Schou.