I begynnelsen av mars reiste brødrene Andrew «Andy» og Kenneth Syvertsen til Etiopia for å besøke Jorunn Hamre. De var invitert til innvielsen av kirken, som Hamre har jobbet for å realisere de siste omlag seks årene.

– Underveis har jeg hjulpet henne litt med praktiske ting, så når hun nå skulle åpne og innvie kirken, var det viktig for henne at jeg skulle komme. Og jeg er jo ikke sen å be! sier Andy Syvertsen.

– Men min kone sa at jeg ikke fikk lov til å reise dit alene, så jeg kontaktet min bror, og i begynnelsen av mars reiste vi ned dit, legger han til.

Klikk på bildet rett under her, og deretter på de små pilene i ytterkantene - så kan du se bilder fra kirkeåpningen

Samlet inn millioner

Han sier seg imponert over den tøffe 89-åringen:

– Hun har vært misjonær i Etiopia i 60 år og lever blant de fattige. Og de siste årene har hun bygget opp en kirke til menigheten. Hun brukte alle sine kontakter av venner og bekjente til å samle inn penger, spesielt fra hele Sør-Norge - og særlig Kvinesdal. Og det er ikke lite penger, det er snakk om flere millioner, sannsynligvis fire-fem millioner kroner. Og hun hadde ingen penger selv, så alt hun måtte samle inn gikk direkte til å bygge opp kirken. Ingen av midlene gikk til administrasjon.

Han forteller at Hamre er utrolig takknemlig over all støtten hun fikk fra sine bidragsytere.

Hun brukte alle sine kontakter av venner og bekjente til å samle inn penger, spesielt fra hele Sør-Norge - og særlig Kvinesdal.

I 60 år har Jorunn Hamre fra Kvinesdal bodd i Etiopia. Foto: Andy og Kenneth Syvertsen

30 timers reise

For brødrene Syvertsen ble det en lang reise på 30 timer til Etiopia.

Fra flyplassen i hovedstaden Addis var det en ni timers kjøretur til den endelige destinasjonen, Shakiso. Det ble en lang reise, som de var rådet til å fullføre før mørkets frembrudd.

– Det var tøft, men vi var forberedt på at det skulle bli det. Det ble bare fattigere og fattigere jo lenger vi kjørte. Vi kom sent frem på kvelden og kom på døra til Jorunn, og hun strålte som ei sol når hun så noen fra sin egen hjembygd. Hun var veldig takknemlig for at vi tok oss tid til å reise dit. Vi angrer ikke på det, vi nøt hvert minutt!

Vi kom sent frem på kvelden og kom på døra til Jorunn, og hun strålte som ei sol når hun så noen fra sin egen hjembygd.

Andy Syvertsen med Jorunn Hamre. Foto: Andy og Kenneth Syvertsen

Stramt program

Andy Syvertsen forteller at det var stramt program med noe som skjedde hele tiden. Og 8. mars var den store dagen da kirken ble åpnet.

– Det var en stor kirke med stoler til 700 personer, og utenfor hadde hun bygget en søndagsskole med 100 sitteplasser på benker. Da de åpnet kirkedørene gikk folk inn i posisjon, og etter tre til fire minutter var alle stolplassene fylt opp. Vi regnet at det må ha vært cirka 2.500 personer til stede.

Det var en stor kirke med stoler til 700 personer, og utenfor hadde hun bygget en søndagsskole med 100 sitteplasser på benker.

Hele opplevelsen gjorde sterke inntrykk som han sier er vanskelig å beskrive med ord.

– Det var fantastisk for oss europeere å se den takknemligheten de hadde for å få en kirke der nede. Når innvielsen var ferdig, ble hun ikke med oss hjem igjen, fordi hun måtte takke av med mange som ville si farvel.

Broren Kenneth Syvertsen skildrer opplevelsen som flott.

– Det var fantastisk å se hva de har fått til!

Tre dager etter reiste brødrene hjem igjen, til en noe annerledes hverdag enn det de forlot. På grunn av koronaviruset ble det 14 dagers karantene på de to brødrene.

Andy Syvertsen sammen med Jorunn Hamre (89) i Etiopia. Foto: Kenneth Syvertsen