Julemagasin – Jeg er en av de som setter julen veldig høyt. For meg er julens budskap veldig viktig, sier evangelist og daglig leder ved Troens Bevis, Rune Edvardsen fra kontorstolen i Sarons dal i Kvinesdal.

Utenfor kontorvinduet fosser Kvina forbi med høy vannføring. Et vitrineskap langs veggen inneholder ulike suvenirer fra et liv på misjonsmarken - samt en babushkadukke med Putin-motiv. På gulvet står tre kofferter, og alle tre har fremdeles bagasjelappene på, pålydende «AMS» (Amsterdam) - «SVG» (Stavanger).

– Nå er vi jo blitt besteforeldre. Og helt fra gamle dager er det barna i familien som er i fokus i julen. Også i vår jul får ungene mye plass. Det er moro med jul - med alt det innebærer, smiler Edvardsen.

– Som bestefar er man jo julenisse hele året, men det er ekstra spesielt å kunne være det i julen, humrer han.

Verner om verdier

Evangelisten har nylig kommet hjem etter å ha vært både i Afrika, Egypt og Malta. I julen er han alltid hjemme i Kvinesdal.

– Når man reiser rundt i verden ser man at det ikke er mange plasser som setter julehøytiden så høyt som vi gjør her til lands, forteller han av erfaring.

– Man kan si mye om julefeiringen i Norge; om et høyt forbruk og kredittkort som dras litt for mye. Men man kan også fokusere på å verne om de gode verdiene julen har. Hos oss er det ikke jeg som handler julegaver, det er det kona Sølvi som gjør, forteller Edvardsen.

– Å gå i kirken og når en av de små leser opp juleevangeliet - det er det som er julen for meg, sier Rune Edvardsen. Foto: Cecilie Nilsen

Familien Edvardsen er en travel familie, og tid sammen i julehøytiden settes derfor høyt.

– Å kunne være sammen uten at ting er så alvorlig, er veldig fint. Å gå i kirken og når en av de små leser opp juleevangeliet - det er det som er julen for meg, sier han.

Som alle år kommer Edvardsen hjem etter misjons- og hjelpearbeid ute i verden i desember en gang.

– Plutselig er huset helt annerledes. Sølvi vet å stelle til jul. Hun baker litt og gjør det «julete». Jeg må innrømme at jeg ikke er den beste på utsmykning. Man takket være Sølvi blir det tydelig jul hjemme, smiler han.

Lettere å forkynne i julen

Samtidig som julen nærmer seg i Kvinesdal, vet Edvardsen at de 1200 misjonærene som støttes via Troens Bevis slippes litt bedre til på misjonsmarken i juletiden.

– Mange steder er stengt for forkynning av kristendommen. I julen er det derimot lettere å få lov til å forkynne i noen regimer. Det er større positivitet rundt å kunne holde en julekonsert, for eksempel. Vi bruker derfor julen som en misjonsstrategi, og man ser at høytiden gir en opptrapping på misjonsfeltet, forteller han.

Edvardsen innrømmer at han personlig kunne tenkt seg å ta hele flokken sin med seg til Kongo i julen.

– En gang skal jeg gjøre det. Feire jul med familien et sted hvor de kan se hvordan andre folk lever. Det gir en ny dimensjon.

Julen i år feires i Kvinesdal, og Edvardsen ser fram til å ha tid til ettertanke og ro fra et travelt samfunn.

– Vi nordmenn feirer norsk jul. Og man blir ikke fattig av å gi. Det er fint å kunne sette pris på hverandre. Og jeg håper på noen harde pakker i år også, sier han, men poengterer:

– Den største julegaven er Jesus som kom til jorden. Jeg håper ikke det faller vekk i julepynten og juleskjegget.