Leserinnlegg

Norges vassdrags – og energidirektorat (NVE), ved saksbehandler Mathilde Berg, skriver den 23.01.2019 brev til Lyngdal kommune. Her gjøres det, blant annet, kjent at NVE har mottatt en endringssøknad for installert effekt og utsatt idriftsettelse for Kvinesheia vindkraftverk fra Statkraft Vind Utvikling DA, datert 14.01.2019. Brevet gjelder da en «Høring av søknad om økt installert effekt og utsatt idriftsettelse».

I mail av 7. februar fra Knut Andreas Mollestad, i Statkraft Vind Utvikling DA, til, blant andre, ordfører Jan Kristensen i Lyngdal kommune og ordfører Per Sverre Kvinlaug i Kvinesdal kommune fremkommer, blant annet, følgende:

«Gjeldende konsesjon er basert på opprinnelig konsesjonssøknad der det fremgår at turbinene vil kunne ha en installert effekt på mellom 2 og 4 MW, at navhøyden vil være opp til 110 meter, og at rotordiameteren vil kunne være opp til 130 meter.

Det vi nå ser for oss er turbiner med installert effekt inntil 6 MW, navhøyde inntil 110 meter (som før) og rotordiameter på ca. 150 meter. Det siste vil medføre at totalhøyden (opp til vingespiss) vil kunne øke med ca.10 m i forhold til det som ligger i grunnlaget for gjeldende konsesjon.»

Det er i konsesjonssøknaden brukt en eksempelløsning med 26 stk 2,3 MW turbiner. Disse har en totalhøyde på 127 meter. Når turbinvingene på en slik turbin sviver, er dette arealet om lag på størrelse med en fotballbane. Denne typen turbin har vært grunnlaget for konsekvensutredningen.

En 6 MW turbin kan ha en totalhøyde på 187 meter og følgelig være 60 meter høyere enn den turbintypen som lå til grunn for konsekvensutredningen. Det planlegges 15 slike turbiner innen planområdet. Når turbinvingene på en slik turbin sviver, er dette arealet om lag på størrelse med to og en halv fotballbane. Statkraft søker NVE om å øke installert effekt i Kvinesheia vindkraftverk fra 60 MW til 90 MW.

Fylkesrådmannen i Rogaland skriver i sin saksutredning til fylkesutvalget, registrert den 24.01.2019, angående Måkaknuten vindkraftverk i Bjerkreim og Gjesdal kommuner – klage på godkjenning av revidert miljø-, transport- og anleggsplan (MTA – plan), blant annet, følgende:

«I en tilsvarende sak om utvidelse av installert effekt for Guleslettene vindkraftverk i Sogn og Fjordane datert 15.06.17 er mer eller mindre samme formuleringer om uendrede ytre dimensjoner på turbinene, uendrede virkninger for omgivelsene samt at NVE har funnet det ubetenkelig å unnlate høring, brukt i godkjenningen av en utvidelse av installert kapasitet fra 160 MW til 195 MW.

Også i andre saker har utvidelse av installert kapasitet blitt godkjent uten ny eller oppdatert konsekvensutredning, og NVE har uten nærmere begrunnelser slått fast at endringene ikke medfører endrede virkninger for omgivelsene».

Etter at konsesjonen for Guleslettene vindkraftverk var gitt, ble turbinplasseringer endret i MTA – planen, som ble godkjent av NVE. Dette var i strid med Flora kommunes tidligere uttalelser. I Bergens Tidende av 14. september 2018 siteres ordfører Ola Teigen (AP) med følgende uttalelser: «Vi er blitt overkjørt» og «Bystyret ble bondefanget».

I henhold til konsekvensutredningsforskriften skal utvidelser og endringer, som overstiger størrelseskriteriet på 10 MW, alltid konsekvensutredes.

Jarleiv Stålesen