Kirken var fylt til randen under minnegudstjenesten, for 79-åringen var en mann mange kjente. For de pårørende har situasjonen vært vanskelig, men humor har vært viktig oppi det hele. Det påpekte søstrene Marianne Tjørnhom, Tone Tjørnhom og Kjersti Støve i sin tale.

– Hvis pappa hadde sett oss i dag, hadde nok smilet gått helt rundt, for aldri har det vært så mye folk på Knabeheiene som i november 2018!

Dårlige forhold

– Da jeg fikk telefonen om at pappa ikke var kommet hjem fra tur, fikk jeg en klump i magen umiddelbart.

Slik beskriver Marianne Tjørnhom, datteren til Ingvald Tjørnhom, hvordan søket etter faren hennes startet. Etter kort tid var politiet på plass, og letemannskaper fra både sivilforsvaret og Røde Kors satte i gang søket etter 79-åringen på Knaben, men værforholdene har ikke vært på leteaksjonens side etter at Tjørnhom forsvant søndag 28. oktober.

– Det var veldig kaldt og dårlig vær i dagene etter at han forsvant, og det gikk fort over til å bli søk etter en antatt omkommet person, forteller datteren. Tirsdag var folk samlet til minnegudstjeneste i Kvinesdal kirke, som var åpen for alle.

Kirken var fylt av mennesker. Foto: Siw Eline Holmen

God og viktig støtte

Til tross for vanskelige forhold, har bygda mobilisert for å finne Tjørnhom, og familien beskriver støtten som enorm. Over 280.000 kroner har kommet inn til innsamlingsaksjonen «Finn Ingvald», penger som blant annet har blitt brukt til flere helikoptersøk.

– Det har vært helt overveldende med alle som har stått opp og bidratt med god hjelp og veiledning, ikke bare politi og Røde Kors, men også privatpersoner. Det finnes ingen grenser for hvor mye folk har bidratt, ikke bare dag etter dag i letinga, men også med pengegaver.

Søstrene Marianne Tjørnhom, Tone Tjørnhom og Kjersti Støve snakket varmt om sin far. Foto: Siw Eline Holmen

– Hva har denne støtten betydd for familien?

– Det har betydd alt, og det er det som gjør at vi har holdt ut. Alt har dreid seg om å finne pappa, og vi håper denne dagen vil hjelpe oss med å akseptere at han er borte. Det gir energi å se all den godheten som finnes i mennesker, og det hjelper. Vi klarer ikke takke hver og en som har hjulpet til, men vi er dypt takknemlige og ydmyke overfor all støtten.

– Hvor går veien videre for leteaksjonen?

– Vi har foreløpig ikke lykkes, og nå kommer snøen. Det gjør det veldig vanskelig å lete. Det som er vanskelig er at pappa ville gå en lang runde, noe som betyr lite stier og dårlig fremkommelighet. Det har vært dårlig vær, mye tåke, og det er lett å gå seg vill. På grunn av forholdene er det ikke forsvarlig å fortsette søkene nå, forteller Tjørnhom, og legger til:

– Det er mange som ønsker seg snø til jul, men vi kunne godt klart oss uten nå.

Mot slutten av minnegudstjenesten samlet folk seg rundt det nyopprettede minnesmerket. Foto: Siw Eline Holmen

Fortsetter letingen

Tjørnhom berømmer nok en gang innsatsen til privatpersonene som har bidratt til leteaksjonen.

– Det er et mareritt vi ikke våkner opp fra, men midt oppi det har det vært godt å kjenne på støtten fra så mange mennesker. Vi har følt på et veldig samhold, og da føles det riktig å ha en minnegudstjeneste for pappa, for å kjenne på hvem han var og hva han betydde for folk, sier Tjørnhom. Hun beskriver faren, som var mangeårig lærer på ungdomsskole og videregående i bygda, som en lidenskapelig og engasjert mann som var glad i heia, idrett og lokalhistorie.

– Han var en mann som mange kjente, og han gjorde mye som betydde mye for andre.

Planen er å fortsette letingen til våren, for å få 79-åringen ned fra fjellet, slik at familien har en grav å gå til.

– Det er ikke et alternativ å ikke gjøre det vi kan for å finne ham. Det er ikke realistisk at det blir i samme skala som det har vært i høst, særlig nå som letinga har blitt innstilt. Etter å ha lett så mye på Knabeheia har vi likevel en god oversikt over hvor vi har vært, så det gjør at vi kan tråle de delene der vi ikke har lett, avslutter Tjørnhom.

Mange frivillige har lett iherdig på Knabeheiene etter Ingvald Tjørnhom Foto: Cecilie Nilsen