– Nå var det 20. sesongen på rad grendekarusellen har blitt arrangert rundt om i Kvinesdal. Fortsatt har vi ikke fått dratt i gang en skikkelig friidrettsgruppe i laget, men jeg håper vi kan få det til med etablering av fastdekke på løpebanen. Nå har idrettslaget fått en gave på fem millioner kroner, og jeg og mange med meg håper at banen kommer i løpet av to år, sier Svindland.

Rune Svindland (til venstre) og Andy Syvertsen har i 20 år stått bak grendekarusellen i Kvinesdal. Foto: Tom Arild Støle

SIST FREDAG ble Svindland og Andy Syvertsen tildelt Kvinesdal kommunes kulturpris for Grendekarusellen. Siden år 2000 har parhestene hatt styringen over terrengløpene som vært år samler flere hundre barn og unge.

– Det var himla moro å få tildelt kulturprisen. Dette er ikke noe vi har jobbet for, vi synes det er himla gøy å jobbe med et tilbud for barn og unge. Da vi startet karusellen i 1999 hadde vi med våre egne unger, men nå er de så voksne at snart er det barna deres igjen som vil være med på løpene, forteller Rune Svindland.

Det var himla moro å få tildelt kulturprisen.

VINTEREN 1999 satt Svindland sammen med pølsemakerne Reidar Røyseland og Odd Gullestad og diskuterte om de ikke måtte dra i gang noe for å få i gang et friidrettsmiljø i bygda. Røyseland var på 1990- og 2000-tallet regionens fremste langrennsløper.

Trioen valgte å arrangere løp rundt om i de forskjellige grendene i Kvinesdal. I år 2000 kom Andy Syvertsen med i gruppa, og siden har duoen Svindland/ Syvertsen for mange vært ensbetydende med Grendekarusellen.

Det er pølsemaker Rune Svindland er, men sist uke ble han og Andy Syvertsen tildelt Kvinesdal kommunes kulturpris for Grendekarusellen som duoen har arrangert siden 1999. Foto: Torrey Enoksen

– Vi ville at det skulle startes ei friidrettsgruppe en gang i uken. Det var en av grunnene for vi startet disse løpene. I begynnelsen tok vi tiden på de som gjennomførte løpene, men det likte ikke alle foreldrene, så det sluttet vi med. I fra andre året og frem til i dag er det Andy (Syvertsen, red.anm.) og jeg som har hatt ansvaret for karusellen. Når vi er ute og kjører løpene er det Andy som fungerer som hare, mens jeg starter og tar i mot løperne i mål, sier 55-åringen.

– Hvor mange har vært med på løpene?

– I år har det vært mellom 130 og 160 barn og unge på de sju løpene. Vi begynner alltid på Storekvina. Deretter er det ved Øye skule, Feda, Kvinlaug, Hamrebakkene og i Austerdalen. I år hadde vi også jubileumsløp som ble holdt i Kvinaparken, Der var det 190 deltakere. Vi mente at 20 år måtte markeres, derfor jubileumsløp. Ordføreren dukket opp, en bank sponset med t-skjorter, smiler han.

– Hva er det som driver dere?

– Vi har jo drevet og løpt i alle år. Min bakgrunn var fra Lygna-karusellen på 1970-tallet som Bjarne Vik sto for. Jeg har tre av de store pokalene fra da jeg løp i første, andre og tredje klasse. Den gamle dyrelegen Gunnar Johannessen, som da bodde i Kvinesdal, var ofte sjåfør til de løpene. Han hadde da en Volvo herregårdsbil. Så var det en lærer som hadde en VW buss. Vi var i Spind, i Vanse, Farsund, Lyngdal, Kvinesdal, av og til i Eiken og av til på Konsmo. Det ble alltid avsluttet på Naglestadheia. Jeg var ikke så god, for det var kun en tredjedels premiering. Hvert år husker jeg at jeg klarte alltid å få minst en premie. Den ene gangen en var blant den tredjedelen som fikk premie, var en så kry. Etter det siste løpet fikk en en stor pokal! Bjarne Vik var et ikon. Her ble vi tatt godt vare på, om vi var gode eller ikke løp så fort. Det betydde ingenting. Nettopp det at alle skal få delta og bli tatt vare på gjennom premieringen også videre er noe vi opptatt av, mener Svindland.

Bjarne Vik var et ikon.

Gjennom grendeløpene har kvindølen sett mange talenter ha sitt første møte med idretten, der i blant Kristian Tjørnhom som i april i år ble norsk mester i terrengstafett.

– Sønnen min var også med, men han mistet interessen. Den fikk han tilbake da han ble elev på KVS-Lyngdal og begynte å spille volleyball for FIL, sier Svindland.

Rune Svindland (til venstre) og Andy Syvertsen har i 20 år stått bak grendekarusellen i Kvinesdal. Ingrid Egeland Syvertsen er med som medhjelper. Foto: Tom Arild Støle

SVINDLAND ER OPPVOKST og bor i Kvinesdal. I 16 år jobbet han som pølsemaker hos Nico i Kvinesdal. For litt over ett år siden flyttet Svindlands pølsefabrikk og dens 20 ansatte i den nye fabrikken på Sira.

– Mens jeg var pølsemaker hos Nico tok jeg lærerutdannelse. I 2001 og frem til 2003 var jeg lærer og idrettsleder hver i halv stilling i kommunen. Høsten 2002 søkte Svindland pølsefabrikk etter en ny daglig leder. Da tenkte jeg at «Det hadde vært himla gøy å prøve dette. Jeg heter det rette»! Jeg søkte og 1. mai 2003 begynte jeg i jobben. Jeg er ikke i familie med Svindland-familien som startet opp fabrikken. Jeg har måtte forklare dette til mange, ler pølsemakeren.

Jeg er ikke i familie med Svindland-familien som startet opp fabrikken. Jeg har måtte forklare dette til mange.

Etter at dere fikk prisen, valgte du og Andy å gi prispengene til leteaksjonen etter Ingvald Tjørnhom. Han var en stor inspirasjonskilde for dere?

– Da jeg begynte å springe igjen i 1987, var et av målene å slå Ingvald som var 15 - 20 år eldre enn oss. Vi sprang mye sammen med Ingvald på trening. På løp kunne han komme bort til oss og si: «Du sprang godt i dag» dersom han kom i mål foran oss. Da vi i endelig slo han, hørte vi ingenting! Vi hadde mye moro med Ingvald. Ingvald var onkel til Andy i tillegg til at han var søskenbarn av min far. Da vi mottok prisen var det helt naturlig for oss å gi pengene videre til leteaksjonen. Vi har nok av penger så det holder, sier han.

Da vi mottok prisen var det helt naturlig for oss å gi pengene videre til leteaksjonen.

Plutselig lyser pølsemakeren opp igjen før fotoseansen inne i fabrikken.

– Det en ting jeg må si, og det er at jeg fikk muligheten til å bygge denne fabrikken. Det synes jeg var kult. Vi har fått en utrolig flott fabrikk, den mest moderne spekematlinjen i Norge, forteller pølsemakeren og grendeløpsildsjelen.