Avisens mening

Ansatte i de kommunale barnehagene i Kvinesdal er i harnisk, etter at formannskapet åpner for å gi tilskudd til en ny privat aktør. Ettersom det allerede er overkapasitet på barnehager i kommunen, frykter de for jobbene sine. Vedtaket om å slippe til en privat aktør betegnes i et opprop som «hinsides all fornuft». At de offentlig ansatte i barnehagesektoren reagerer, er forståelig. Og det er greit at saken blir drøftet med de ansatte før den behandles i kommunestyret. Men sett fra et brukerperspektiv, virker det fornuftig å åpne for private barnehager.

IFØLGE EN oversikt fra Utdanningsdirektoratet, har Kvinesdal til sammen 322 barnehageplasser. De fordeler seg på Austerdalen, Feda, Fjotland, Knerten, Rafoss, Sentrum og Åmotsmarka barnehager. Det spesielle er imidlertid er at samtlige sju er kommunale. Vi trenger ikke å gå lenger enn til nabokommunen Farsund for å finne en helt annen struktur. Der er kun to av ti barnehager offentlige. Tre av fire barn går i private barnehager. Foreløpig har ingen klaget over at Farsund har noe dårligere barnehagetilbud enn andre sørlandskommuner. Snarere tvert imot.

ORDFØRER Per Sverre Kvinlaug (KrF), som la frem forslaget om å gi Solkollen barnehage tilskudd, peker på den langsiktige effekten av etableringen. I kommuneplanen ligger det inne bygging av ny barnehage. Ved å slippe til en privat aktør, kan kommunen frigjøre investeringer på opptil 30 millioner kroner. Dessuten peker Kvinlaug på at Solkollen barnehage vil gi foreldrene flere valgmuligheter. Så vil det alltid kunne stilles spørsmål ved en KrF-ordførers motiv for å støtte en privat aktør med en kristen profil. Ville han vært like begeistret dersom en muslimsk eller humanistisk barnehage ville starte opp?

AT KVINDØLENE får økt mangfold i barnehagetilbudet med en ny privat aktør, hersker det liten tvil om. Økt konkurranse om barna vil dessuten tvinge de kommunale barnehagelederne til å drive med større kvalitet og effektivitet. Generelt er det heller ingenting som tyder på at foreldre er mer fornøyd med kommunale barnehager enn med private. Tvert imot, tyder en undersøkelse utført av Utdanningsdirektoratet i fjor på at foreldre i private barnehager faktisk er mer fornøyd enn foreldre i kommunale barnehager.