Fagforeningslederne Erna H. Hauan i Delta, Kathrine Edvardsen Moi i Fagforbundet og Miriam Netland i Utdanningsforbundet Kvinesdal har sendt e-brev om saken til Kvinesdal kommune ved konstituert rådmann Jostein Røyseland, samt alle kommunestyrets medlemmer.

– Som hovedtillitsvalgte har vi i denne saken ikke blitt tatt med på drøfting, eller fått kommet med innspill, skriver fagforeningslederne.

Som hovedtillitsvalgte har vi i denne saken ikke blitt tatt med på drøfting, eller fått kommet med innspill.

Snudde i formannskapet

Saken de skriver om er Læringsverkstedet Solkollens planer om å etablere to småbarnsavdelinger og to avdelinger for store barn med totalt 80 plasser i lokalene som Kvinesdal bedehus planlegger å bygge på Øvre Egeland. Barnehagen skal ha kristen formålsparagraf.

Rådmannen var i sin innstilling imot å gi støtte til barnehagen. Han viste til at det ikke er behov for økt kapasitet i antall barnehageplasser. Formannskapet ville det imidlertid annerledes. Ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) la frem et endringsforslag som innebar støtte til den kristne barnehagen. Dette forslaget fikk knapt flertall da saken ble behandlet i formannskapet. Forslaget ble i tillegg til ordføreren selv, støtte av Høyre med to stemmer og Frp. De som gikk inn for rådmannens forslag var Arbeiderpartiet med to stemmer og Senterpartiets representant.

Saken skulle egentlig endelig avgjøres av kommunestyret onsdag kveld. Nå ber de tillitsvalgte om at politikerne tenker seg nøye om.

Drøfting

De tre fagforeningslederne viser til Hovedavtalen i KS del B § 3–1 der det heter at «arbeidsgiver så tidlig som mulig skal informere, drøfte og ta de berørte tillitsvalgte med på råd når det skjer endringer som berører de ansatte».

– Og dette berører så absolutt de ansatte. Må det skjæres ned i stillinger? Hvor mange kan regne med å måtte finne nytt arbeid? Våre medlemmer er frustrerte over denne raske saksbehandlingen. Er det i det hele tatt gjort en konsekvensutredning av dette forslaget? Er det viktigere å imøtekomme barnehageutbyggers ønske om rask behandling enn å ivareta gode prosesser som ivaretar kommunens ansatte? spør de tre tillitsvalgte retorisk i brevet - og fortsetter:

– Hva er grunnen for at dette ønskes vedtatt? Åpner man nå opp for en privat barnehage når det ikke er behov for det, vil man i neste omgang også måtte si ja til andre private aktører som melder sin interesse. Dette gir fare for ytterlige nedskjæringer av kommunale arbeidsplasser og tapte kommunale inntekter, skriver Hauan, Edvardsen Moi og Netland.

– Innsparinger

De viser videre til merknadene i Barnehageloven §14a om at etablering av private barnehager ikke trenger kommunal finansiering.

– Kommunen står ovenfor tøffe innsparinger i år og også neste år. Hvordan vil lavere inntekt grunnet kutt i kommunale barnehager og utgifter til den private, være økonomisk forsvarlig? Er det foretatt noen utregning i forhold til dette? I så fall ber vi om å få se det, skriver fagforeningslederne, før de gjentar sitt krav:

– Vi krever utsettelse av saken til disse spørsmålene er besvart, og håper på en god behandling av de ansatte videre i prosessen.