– Vi har kommet her på dette møtet for å informere og få informasjon. Jeg synes møtet nå har utviklet seg til å bli personangrep. Vi fra Senterpartiet, KrF, Arbeiderpartiet og Høyre velger å gå nå, sa varaordfører Malin Stokkeland fra Senterpartiet.

Sekunder senere tar flere av politikerne som satt i salen med seg sine personlige eiendeler og gikk. Ordfører Per Sverre Kvinlaug, Sps Sigmund Oksefjeld og Aps Odd Omland valgte å bli sittende i panelet noen minutter til, til tross for sterke beskyldninger fra flere av tilhørerne i salen.

Jeg synes møtet nå har utviklet seg til å bli personangrep. Vi fra Senterpartiet, KrF, Arbeiderpartiet og Høyre velger å gå nå.

Aps Odd Omland og Terje-André Kvinlaug, ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) og varaordfører Malin Stokkeland (Sp) diskuterer om de skal fortsette møtet etter et innlegg der politikerne ble skjelt ut. Foto: Torrey Enoksen

NVE har gitt konsesjon

Rundt 80 personer møtte tirsdag kveld opp i den ene møtesalen i Kvinesdal kulturhus for å diskutere mulighetene for etablering av en vindmøllepark på Buheii i heieområdene mellom Risnes og Knaben.

NVE har godkjent Miljø-, transport- og anleggsplanen (MTA-planen) for bygging av inntil 19 vindmøller. I konsesjonen har utbyggerne fått lov til å reise inntil 150 meter høye møller, men selskapet har signalisert at de ønsker å heve turbinene til 180 meters høyde.

Innbyggerne i Kvinesdal har reagert skarpt på at et flertall av politikerne i Kvinesdal under valgkampen sa at de ikke ønsket utbygging av vindmøller i kommunen.

Utfordringen er den at politikerne i 2015 ja til etablering av vindmøller i heieområdet som ligger på mellom 650 og 900 meter over havet. Det er dette vedtaket motstanderne ønsker å få stanset.

Eivind Mauland i Motvind Norge mener utbygging av vindkraft er en skandale. Foto: Torrey Enoksen

Butikk å selge kraft

Møtet i kulturhuset tirsdag kveld startet med et innlegg fra Eivind Mauland. Han er nylig blitt utnevnt som talsperson for organisasjonen Motvind Norge. Dette er en folkeaksjon som ble stiftet i november og som allerede har over 7. 000 registrerte medlemmer.

– Det ene vi jobber med er så stoppe inngrepene i naturen, der vi ber om at konsesjonene trekkes tilbake. Vi jobber for å få til en bærekraftig energisektor, sa Maudland.

Han fortsatte med å si at det er butikk å selge kraft ut av Norge.

– Vi står overfor en skandale når det gjelder vindkraft. Det er ikke spørsmål om å være demonstranter. Det er norske bygdemiljøer som rammes, sa Mauland videre.

Vi står overfor en skandale når det gjelder vindkraft.

Truet med å gå

Uroen i folkemøtet startet for alvor da Ingar Grøndahl kom med svært krenkende utspill mot politikerne. Dette førte til at ordfører Per Sverre Kvinlaug og flere andre lokalpolitikere vurderte å forlate møtet.

– Hvis vi skal gjennomføre dette møtet her, med alle de som er til stede, så må vi på et helt annet nivå. Det håper jeg nestemann forstår, for det er sterke reaksjoner på det vi har hørt. Sånt kan vi ikke ha det, sa en meget irritert ordfører Kvinlaug.

Nærmere 80 mennesker deltok på folkemøtet. Foto: Torrey Enoksen

Bedt om bredere utredning

Da politikerne endelig satte seg langs panelbordet, blusset uenigheten mellom Fremskrittspariets Linda Anita Reppen Egeland og ordfører Kvinlaug opp. Hun forlangte et svar på hvorfor han og rekke andre politikere stemte for å opprettholde konsesjonen på Buheii, og at hun i ettertid har følt seg uthengt.

Ordføreren svarte ikke direkte på spørsmålet, men med at kommunen har anket MTA-planen inn for departementet.

– Oppført seg redelig

Ordstyrer Geir Magne Eftestøl, gjorde ordføreren oppmerksom på at han hadde ikke svart på Reppen Egelands spørsmål.

– Jeg har ikke gjort noen til syndebukk. Den opplysningen som Reppen Egeland kom med i dette gruppemøtet, det har jeg svart på, svarte ordføreren.

Senterpartiets Sigmund Oksefjeld støttet ordføreren.

– Vi valgte denne løsningen, framfor bare å sitte og si «nei,nei». Vi valgte å komme med innspill som kan få departementet til å se på den videre behandlingen. Når det gjelder diskusjonen mellom Frp og ordføreren må jeg si at jeg var til stede på møtet der Frps representant hadde fått beskjed fra statsråden at konsesjonen lå fast. NVE har gitt beskjed om at konsesjonen ligger fast. Ordføreren skal ikke ha skyld i dette, sa Oksefjeld.

Jeg har opplevd Per Sverre (Kvinlaug, red.anm.) som svært redelig i denne saken.

– Jeg var ikke til stede på det aktuelle møtet, men jeg har opplevd Per Sverre (Kvinlaug, red.anm.) som svært redelig i denne saken, svarte Odd Omland.