Dette forteller ordfører i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug, som ikke ønsker å spekulere i hva han og partiet kommer til å lande på i Buheii-saken førstkommende onsdag.

– Jeg holder for tiden på å lese meg opp på saksdokumenter, og så skal vi ha en god runde i partiet om denne og andre saker på mandag, og videre frem mot kommunestyremøtet, sier han.

I forbindelse med vindmøllevinden som herjer i Kvinesdal om dagen stilte vi spørsmål til noen politikere i Kvinesdal. Vil de for eksempel følge rådene til rådmannen og respektere at det allerede er gitt konsesjon til etablering av Buheii vindkraftverk, eller vil de gå imot? Og hva de tenker om motstanden som nå reiser seg mot vindmøller.

Stor utfordring

Ordfører Kvinlaug er tydelig på at det har vært en stor utfordring å være vertskommune for vindkraft.

– For eksempel når det gjelder Buheii-saken så har det tatt lang tid fra det ble gitt konsesjon til en utbygging kunne realiseres. Og så har det skjedd endringer hele tiden. Og et nytt kommunestyre har kommet til. Derfor er jeg glad for at regjeringen nå tar dette til etterretning, blant annet har de jo valgt å legge vekk rammeplanen, sier han blant annet.

Det har også gjort inntrykk på Kvinlaug det store engasjementet som har vært rundt vindmøllesaker generelt i Norge og spesielt i Kvinesdal.

– Nå har det jo vært et innbyggerinitiativ i Buheii-saken, (om å få behandlet saken på nytt, journ. anm.) som jo er et viktig verktøy i demokratiet vårt. Vindmølleutbygging har jo skapt stort engasjement ikke bare i Kvinesdal, men i hele Norge. Det synes jeg er veldig bra. Da er det viktig at det blir løftet fram kunnskap. Så blir det opp til politikerne å summere opp dette, sier han.

Vindmølleutbygging har jo skapt stort engasjement ikke bare i Kvinesdal, men i hele Norge. Det synes jeg er veldig bra.

– Vårt syn i saken vil bli tilkjennegitt i kommunestyret på onsdag, sier Aps gruppeleder Bente Ingebretsen. Foto: Bjørn Hoel
Sp-leder Ole Helle vil ikke uttale seg om han støtter rådmannens innstilling før de har hatt gruppemøte. Foto: Bjørn Hoel

Gruppemøte over helgen

Arbeiderparti-representant Bente Ingebretsen sier til avisen at de skal diskutere denne saken på gruppemøte over helga.

– Vårt syn i saken vil bli tilkjennegitt i kommunestyret på onsdag, skriver Aps gruppeleder Bente Ingebretsen i en sms.

Vårt syn i saken vil bli tilkjennegitt i kommunestyret på onsdag.

Leder av Senterpartiet i Kvinesdal, Ole Helle, ønsker foreløpig ikke å uttale seg om hvorvidt han tror partiet vil støtte rådmannens innstilling eller ikke.

– Jeg skal først sette meg godt inn i sakspapirene og så skal vi ha et gruppemøte over helgen, sier han.

Ellers legger han til at Sp er kritisk vindmølleutbygging generelt, ikke minst etter at ny informasjon kom på bordet, om endret effekt og høyde.

Frps gruppeleder Runar Nilsen, sier han vil kjempe for at Buheii-saken blir behandlet på nytt. Foto: Bjørn Hoel

– Behandles på nytt

Gruppeleder i Frp, Runar Nilsen, uttalte følgende, da vi snakket med ham om Buheii tidligere i måneden:

– Vi har vært tydelig på vi ønsker at Buheii-saken behandles på nytt, sa Nilsen, og minnet om at Frp har vært kritisk til måten saksbehandlingen har foregått på hele veien.

På spørsmål om hva han tror vil skje når Buheii skal realitetsbehandles i kommunestyret 20. november, svarte han:

– Under en partilederdebatt i Liknes i sommer signaliserte alle partiene at de ikke vil ha vindmøller i kommunen. Det skal bli interessant å se om de samme partiene står for de valgløftene som ble gitt da.