Det sa publikummer Katrine Rusdal, som avisen snakket med etter at talkshowet «Kraften i det å være annerledes» var ferdig.

– Det er bra at det blir fokusert på det å være seg sjøl, å være den en er. Vi trenger slike påminnelser. Men det er fortsatt mye å gå på i forhold til å akseptere annerledeshet, fortsatte hun.

Klappsalvene satt løst flere ganger underveis i talkshowet om annerledeshet i Kvinesdal kulturhus. Foto: Bjørn Hoel
Katrine og Geir Rusdal fra Kvinesdal ga forstillingen høye karakterer. Foto: Bjørn Hoel
Hunter kaller han seg bare i dag, et navn som ifølge ham selv passer mye bedre enn det han opprinnelig het. Foto: Bjørn Hoel

Samarbeid

Torsdag kveld var altså tiden inne for et talkshow omkring det å ikke passe helt inn. Forestillingen var et samarbeid med Sørlandet sykehus (ABUP), Vest-Agder fylkeskommune, Kvinesdal kommune og Flekkefjord museum.

Showet startet og ble avsluttet med låter fra Per Tore Bjerge, som særlig er kjent som vokalist i Luxus leverpostei. Han deltok også i en paneldiskusjon sammen med initiativtaker til showet, Anne Marie Sand Bakken, Andre Nedland, los i Nav Kvinesdal og Torhild Njerve Ness, rådgiver på den videregående skolen i Kvinesdal.

– Jeg hadde selv Tatjana som forbilde. Jeg var så imponert over at han turte å være den han var. Det er noe jeg også har forsøkt å ta med meg. Jeg drømte om å bli rockestjerne. Det beste man kan gjøre er uansett å være seg selv best mulig.

Jeg hadde selv Tatjana som forbilde.

Amalie Wormsen fra Farsund synes showet var bedre enn forventet, og ville jeg gitt terningkast fem om det var opp til henne. Foto: Bjørn Hoel
Per Tore Bjerge, eller bare Bob Kåre, åpnet ballet. Foto: Bjørn Hoel
Luxus Leverposteis Per Tore Bjerge, fikk det til å svinge i kulturhuset. Foto: Bjørn Hoel

– Ofte mobbet

På showet deltok også to ungdommer som hadde blitt videofilmet på forhånd, og som her fortalte om sterke opplevelser fra sin oppvekst. Det var 17-åringene Geordie Bakker og Hunter, som han kaller seg nå. Begge ble intervjuet av psykolog Anne Marie Sand Bakken.

– Jeg er transseksuell og ble ofte mobbet på skolen på grunn av min seksualitet. Det var mest psykisk, men det hendte også at jeg ble fysisk banket opp. Det verste var likevel det psykiske, fordi det gikk så inn på meg, sa han blant annet.

Jeg ble ofte mobbet på skolen på grunn av min seksualitet.

Geordie Bakker (17) kjente på utenforskap allerede i første klasse på barneskolen. Foto: Bjørn Hoel
Professor Dagfinn Ulland snakket om utfordringer og fordeler ved det å være annerledes. Foto: Bjørn Hoel
Hunter ble også videofilmet før showet. Foto: Bjørn Hoel
Noen fra publikum trakk spesielt fram 17 år gamle Hunter, som i tillegg til å stå fram med sin historie også underholdt musikalsk. Foto: Bjørn Hoel

Egen kanal

Hunter fremførte også en låt som handler om egne opplevelser. I dag driver han sin egen Youtube-kanal, hvor det snakkes mye om psykisk helse.

– Høydepunktet for meg denne kvelden var når Hunter sang. Det var fantastisk å høre på, og veldig tøft gjort. Hvis jeg skulle gitt karakter på hele showet ville jeg gitt en sekser, uttalte Geir Rusdal, som var en av over 250 besøkende denne kvelden.

Høydepunktet for meg denne kvelden var når Hunter sang.

Et annet ungt menneske som var med var Geordie Bakker, som kom til Kvinesdal som innflytter fra Nederland da han bare var fem-seks år gammel. Allerede da han gikk i første klasse på barneskolen, kjente på en følelsen av å være utenfor.

– Hvis en person i denne salen kan ha nytte av at jeg deler mine erfaringer så er det verdt det. Men i grunnen så håper at ingen som er her i dag skulle ha behov for min hjelp. Jeg unner ingen det jeg har opplevd, uttalte Bakker.

Lars Kristian Gulbrandsen, som kalte seg Tatjana, har gått fra å være by-original til å bli et ikon, og som mange i dag verdsetter svært høyt. Foto: Frilans
Arild Johannessen fra Flekkefjord museum avslørte interessante ting om Lars Kristian Gulbrandsen, alias Tatjana. Foto: Bjørn Hoel

Skuffet kunstner

Forestillingen varte i to timer, og her var mye viktig informasjon som ble videreformidlet, men som vi ikke rekker å få med her. Men det er en person som bør nevnes, og som kan stå som representant for alle som på en eller annen måte ikke passer helt inn, nemlig den avdøde kunstneren Tatjana, Lars Kristian Gulbrandsen. Ifølge Arild Johannesen fra Flekkefjord museum har Tatjana gått fra å være en litt pussig by-original til å bli et ikon.

– Jeg vet at Tatjana var spesielt skuffet over mange kristne som aldri aksepterte ham. Det forsto han aldri. Han var jo selv dypt religiøs, sa Johannessen, blant mye annet.

Jeg vet at Tatjana var spesielt skuffet over mange kristne som aldri aksepterte ham.