Bakker er en av flere som skal dele noen av sine erfaringer under talkshowet «Kraften i det å være annerledes», som går av stabelen i Kvinesdal kulturhus 4. april. Arrangementet er i regi av ABUP Sørlandets sykehus, Vest-Agder fylkeskommune og Kvinesdal kommune.

– Utenfor

– Jeg kom til Norge og Kvinesdal sammen med min familie da jeg var omtrent fem år gammel. Allerede på min første skoledag kjente jeg på følelsen av å stå utenfor, og ikke være god nok. En skulle jo ikke tro at så små barn kunne være sånn mot hverandre, sier Geordie Bakker.

I store deler av skoletiden gikk han i konstant frykt for noen skulle erte ham, dytte ham, eller forulempe ham på andre måter.

– På hverdagene, fra mandag til fredag, var de verste periodene. Hvis jeg kan bidra til at en person får det bedre etter denne forestillingen, så er det verdt det, overbeviser han.

På hverdagene, fra mandag til fredag, var de verste periodene.

Geordie Bakker (17) har bidratt til forestillingen, og vil blant annet fortelle om vanskelige oppvekstvilkår i Kvinedal. Foto: Bjørn Hoel

Talkshow-vert

Talkshow-vert blir psykolog Anne Marie Sand Bakken.

– Geordies historie gjorde så sterkt inntrykk at den var med å danne utgangspunkt for forestillingen her i Kvinesdal, opplyser psykologen.

Geordies historie gjorde sterkt inntrykk.

De skal alle bidra på talkshowet i Kulturhuset Kvinesdal 4. april. Fra venstre Anne Marie Sand Bakken, Geordie Bakker, Per Tore Bjerge og Birgit Gautschi. Foto: Bjørn Hoel

Anne Marie Sand Bakken har etter hvert fått mange års erfaring i arbeidet med mennesker som opplever at de av ulike grunner blir utestengt.

Men selv om mange av historiene som danner bakteppe for arrangementet har vært problematiske for de det gjelder, så skal det ikke kun være fokus på det triste. Vel så mye skal denne kvelden dreie seg om den kraften det faktisk kan være, å være annerledes.

Her blir det for eksempel filmklipp fra NRK-dokumentaren Bugge og damene, fra 1997, med flekkefjæringen Tatjana (Lars Kristian Gulbrandsen), av noen bare kalt maleren på Hidra. Underveis vil Sand Bakken blant annet intervjue ordfører Per Sverre Kvinlaug, Andre Nedland fra Nav, Torhild Njerve fra Flekkefjord vgs, og ikke minst frontfigur i Luxus Leverpostei, Per Tore Bjerge. Bandet skal også spille.

Denne personen blir sentral i Kvinesdal kulturhus 4. april, nemlig den avdøde kunstneren Tatjana Lars Kristian Guldbrandsen. Foto: Arkivfoto
Per Tore Bjerge, alias Bob Kåre fra Luxus Leverpostei, har også en finger med i spillet. Foto: Bjørn Hoel

– Frihet

Bjerge forteller at maleren på Hidra (Tatjana) var et ikon for ham i oppveksten.

– Jeg reiste ofte til Flekkefjord og svømmehallen der, da jeg barn, og det var en befrielse for meg å møte ham. Han kledde seg akkurat som han ville, han levde akkurat som han ville. For meg betydde det han sto for, frihet, sier Bjerge entusiastisk.

Fylkeskommunen

Som nevnt er også Vest-Agder fylkeskommune med å arrangerer dette, her representert ved museumsformidler ved Vest-Agder-musseet, Birgit Gautschi.

– Vi har blant annet hatt temaer som kropp, religion og fattigdom. Da Anne Marie kom og ville at vi skulle være med å lage talkshow, passet det bra. Vi tar jo gjerne opp temaer som ingen snakker om, fremholder hun.

Hun forteller at de gjennomførte en slik forestilling også for to år siden, i Flekkefjord.

– Og det var jo en suksess. Etterpå var vi ganske klare på at dette vil vi fortsette med, og gjøre slik ting i flere kommuner, sier Gautschi.

Hun har selv brukt eksemplet med Tatjana, når hun har snakket med fjerdeklassinger.

Han er jo en perfekt case for en som sto utenfor.

– Han er jo en perfekt case for en som sto utenfor. Det er så gøy å se reaksjonene til barna, hvor det rykker i hverdagen deres når jeg forteller om ham. Han var bunn seriøs, smart, hadde lengre utdannelse enn de fleste, han drakk nesten ikke alkohol og så videre, illustrerer hun, og avslutter slik:

– Mitt hovedbudskap er at vi må bli flinkere til å aksepterer hverandre som de vi er, og at vi ikke er redde for folk som ikke er akkurat som oss selv, sier Gautschi.