Tiltaket har fått navnet Blå Vekst Agder, hvor motivet er å styrke satsingen og fokuset på marine og maritime næringer. Strategien på nasjonalt plan er å opprettholde Norges posisjon som en verdensledende maritim og marin nasjon.

– Et veldig flott tiltak som jeg tror vil bidra til økt verdiskaping og flere arbeidsplasser i Kvinesdal, i Lister-regionen og ellers på Sørlandet. Det er viktig å understreke at dette er basert på en bærekraftig forvaltning av ressursgrunnlaget, og ikke minst utnyttelse av kompetansemiljø, både næringsliv og innenfor forsknings- og utdanningsinstitusjoner, fremholder næringssjefen i Kvinesdal, Liv Øyulvstad.

Et veldig flott tiltak som jeg tror vil bidra til økt verdiskaping.

Pilotkommune

Flekkefjord skal være en pilotkommune i dette prosjektet. Næringssjef Hans-Egill Berve sier at mulighetene til vekst innenfor maritime og marine næringer er formidabel.

– Vi er bare på begynnerstadiet innen blå næring. Likevel ble det innen marin produksjon omsatt for 1,7 milliarder i Lister-regionen i 2018. Stadig flere finansfolk har virkelig fått opp øynene for blå næring, sier han.

Næringssjefene Hans-Egill Berven (Flekkefjord) og Liv Øylvstad (Kvinesdal) sier at det er mye jobb som må gjøres i forhold til å kartlegge arealmulighetene innenfor blå næring. Foto: Bjørn Hoel

Kartlegge areal

– Det som er viktig nå er å kartlegge hvor det er mulig å ha areal. Det skal nå kartlegges sjøareal fra Risør til Flekkefjord. Dette er en omfattende jobb som må gjøres i hver kommune. Når dette er klart vil det bli lagt fram et kartgrunnlag som kan danne grunnlag for regulering av sjøarealene i tråd med Plan & Bygningsloven. I Flekkefjord har vi opprettet en prosjektgruppe hvor Fiskerlaget, Fiskeridirektoratet, Jakt- og Fiskeforeningen, lokale forskere, næringslivet og kommunen er representert, sier Hans-Egill Berven.

– Dette kan også være en modell for andre kommuner, tilføyer han.

Liv Øyulvstad minner om at man har god erfaring med arealplanlegging på land.

– Den er ikke så god når det gjelder sjøareal, sier hun.

Hans-Egill Berven forteller på sin side om at det allerede er gode kompetansemiljøer i landet, for eksempel på Møre-kysten.

– Utfordringen nå blir å bygge slik kompetanse i regionens og landsdelens kystkommuner, sier han.

Dette kan også være en modell for andre kommuner.

Kartlegging av areal blir svært viktig når det gjelder satsing på Blå næring, ifølge Hans-Egill Berven (næringsjef Flekkefjord) og Liv Øyulvstad (næringssjef i Kvinesdal). Foto: Bjørn Hoel
– Stadig flere finansfolk har fått øynene opp for hvilke verdier som skjuler seg innenfor marin og maritim næringsvirksomhet, uttaler Hans-Egill Berven, næringssjef i Flekkefjord. Foto: Bjørn Hoel
– Blå næring er et viktig område innenfor strategisk næringsplan i Kvinesdal, sier kommunens næringssjef, Liv Øyulvstad. Foto: Bjørn Hoel

Styrke samarbeidet

– Målsettingen er å styrke samarbeidet mellom næringsliv og FoU-miljø. Det betyr en tettere samhandling mellom marine næringer og forskingsinstitusjoner som HI Flødevigen, UiA, NIVA og Blått Kompetansesenter Sør (BKS) som det arbeides med, sier Øyulvstad.

Hun påpeker videre at tiltaket skal være et nettverk som støtter hverandres prosjekter, benytte hverandres nettverk på tvers av kommunegrenser, og å være arena for kunnskapsutveksling og idéutveksling mellom kommunene.

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan har gjort en kjempejobb.

– God jobb

– Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan har gjort en kjempejobb i denne forbindelse med etableringen Blått Kompetansesenter Sør, forteller Liv Øyulvstad.

Det er avsatt fem millioner til Blått Kompetansesenter Sør over årets statsbudsjett. Fylket har for øvrig satset penger på Akvalab og på blå linje ved videregående skole i Lister-regionen.