– Det er for tiden svært stor oppmerksomhet knyttet til blå næring i Lister-regionen, og vi hører stadig om nye prosjekter som er under realisering. På Flekkefjord Videregående skole opprettes fra høsten blå næring som egen studieretning med stor tilstrømning av søkere. I Internasjonal sammenheng er oppdrettsnæringen den raskest voksende sektoren innen matproduksjon. Det er derfor med stor spenning og forventning vi ser fram til vårens siste Tematorsdag, sier Anders Mathias Larsen i arrangørkorpset.

Til torsdagens samling har arrangørene invitert Terje Refstie til å komme. Han er en av de som har førstehåndskjennskap til oppdrettsnæringen fra den spede begynnelsen til den gigantindustrien det nå er. Hans tema er «Fra pionérdagene til storindustri. Historien om norsk fiskeoppdrett.»

Terje Reftsie er fra Feda, men flyttet som 7-åring. Hele oppveksten var han hver sommer tilbake på besøk hos tante og familie. Han har sin utdannelse fra Norges Landbrukshøgskolen på Ås innen husdyrfag, og var en av de første unge forskerne som var med å starte forskningsstasjonen for laksefisk på Sunndalsøra. Det som skulle være et forsøksanlegg for genetiske studier med fisk, vokste til et stort og eget forskingsinstuttutt – Akvaforsk - som ledet an i forskningen på oppdrett av laks.

Terje Refstie har sitt fagfelt innenfor avl og genetikk, men har samarbeidet med mange forskere innen fagområder som ernæring, fiskehelse, generell oppdrettsteknologi. Ved siden av forskning har han undervist på flere universiteter og høgskoler innen akvakultur og har hatt professorstilling i Trondheim. Fra 2001 jobber han med avl og genetikk for Akvaforsk Genetics Center AS med konsulenttjenester internasjonalt. Dermed har han også god kjennskap til andre fiskearter, ikke minst tropiske, innenfor akvakultur.

– Det er med andre en mann med topp kompetanse som skal gi oss oversikt og innsikt i det eventyret som fiskeoppdrett har blitt og er, og hvor Norge spiller en avgjørende rolle. Vi tror dette vil være av stor interesse ikke bare for de som har sitt virke inne oppdrett, av laksens biologi, av generell næringsutvikling, men alle som vil vite mer historien og mulighetene til denne utrolige næringen, sier Larsen.

To unge fedajenter skal underholde med sang og musikk, nemlig Ingrid Maria Bjørneli Berentsen, som for tiden bor i Lyngdal og organist og folkemusiker Torhild Larsen Nygård. Sistnevnte skal også ha kveldstankene denne torsdagen. Som vanlig serveres nystekte vafler og det blir også et enkelt lotteri.