De sterke ordene tilhører gruppeleder i Kvinesdal Frp, Linn Anita Reppen Egeland.

Les også:

– Ganske kult

Det koker fortsatt i Kvinesdal, også etter at et klart flertall i kommunesyret stemte for at konsesjonen for Buheii Vindkraftverk fortsatt skal stå ved lag.

– På en måte er det ganske kult og da, og ha så mye makt over hvordan representanter fra andre partier valgte å stemme, sier Linn Anita Reppen Egeland.

På en måte er det ganske kult og da, og ha så mye makt over hvordan representanter fra andre partier valgte å stemme.

Bakgrunnen for denne spesielle saken skyldes, ifølge Reppen og andre Frp-ere avisen har vært i kontakt med, en episode som hendte tirsdag 19. november, dagen før kommunestyremøtet, hvor blant annet Buheii-saken sto på dagsorden.

– Det som skjer er at ordføreren inviterer representanter fra Høyre, Sp og KrF og oss til et budsjettmøte denne tirsdagen, for å se om man kunne bli enige. (Ap hadde allerede sagt nei til å bli med på dette, journ. anm.), innleder Reppen Egeland.

– Men, siden Buheii skulle behandles allerede neste dag, var det naturlig at man også kom inn på den saken, fortsetter hun.

Linn Anita Reppen Egeland er lite fornøyd med hvordan hun er blitt behandlet på i Buheii-saken. Nå tar hun til motmæle. Foto: Bjørn Hoel

Fikk beskjed

Reppen Egeland forteller at hun hadde fått beskjed fra statssekretær i Olje- og Energidepartementet, Liv Lønnum, om at konsesjoner som var gitt ville stå fast, og som hun fortalte de andre om.

– Nå har ikke vi i Kvinesdal Frp direkte kontakt med statsråden, så jeg fikk høre det via Gisle (stortingsrepresentant Gisle Meininger Saudland). At den beskjeden allerede var blitt gitt i september, må jeg ærlig talt innrømme at jeg ikke visste da. Men jeg antar at ordføreren visste, sier Reppen Egeland og fortsetter:

– Men jeg la samtidig til at det da nå blir viktigere enn noengang at Kvinesdal likevel sier nei. Da ordføreren fortalte dette videre sa han kun at statsekretæren hadde sagt til meg at konsesjonen lå fast, men kuttet ut det siste jeg hadde sagt, nemlig at det nå er viktigere enn noen gang at Kvinesdal sier nei.

Ifølge Reppen skal ordfører Per Sverre Kvinlaug har solgt dette argumentet inn til de andre, og få tilslutning for dette fra representanter i Høyre og Sp, i tillegg til KrF.

– Jeg konfronterte Per Sverre med dette i etterkant, og sa blant annet at Kvinesdal nå har gjort det mye verre for seg sjøl, i forhold til å reversere konsesjonen. Argumentet om at konsesjoner som er gitt vil stå ved lag ble også brukt at flere, blant andre Sigmund Oksefjell (Sp). Det virker nå som flere i bygda legger skylda på meg for det vedtaket som ble gjort i kommunestyret, sier Reppen.

Jeg konfronterte Per Sverre med dette i etterkant, og sa blant annet at Kvinesdal nå har gjort det mye verre for seg sjøl, i forhold til å reversere konsesjonen

Linda Anita Reppen (Frp) mener hun ble utnyttet i politisk spill om Buheii. Foto: Bjørn Hoel

– Lite etterrettelig

Hun får støtte for sine uttalelser av sin egen nest-leder i Frp, Runar Nilsen.

– Jeg kan bekrefte det hun sier. Sånn jeg forstod det, svarte Anita på et spørsmål under budsjettmøtet tirsdag. Måten ordføreren brukte det hun hadde sagt på, vil jeg kalle lite etterettelig, understreker han.

Han fremholder samtidig at Frp faktisk gikk imot sin egen statsråd i denne saken.

Det er jo nærmest et verdipapir.

– I utgangspunktet er jeg selvsagt enig i at konsesjoner som er gitt bør stå ved lag. Det er jo nærmest et verdipapir. Problemet i denne saken er at det har kommet frem så mye grums i forbindelse med selve konsesjonsbehandlingen av Buheii. Ta for eksempel støydelen, som er gjort av et firma med altfor nære forbindelser til konsesjonæren, sier Runar Nilsen.