– Jeg vet at det er en avtale om at vi skal treffe fredsprisvinner Denis Mukwege. Akkurat hvilken dag er jeg usikker på. Men som Rune Edvardsen sier så er alle hundre-prosent-avtaler i Afrika bare nitti prosent, sier Jens Aril Edvardsen Moi, eller bare «Kniksen», som folk flest kaller ham.

Edvardsen Moi er selv overbevist om at de får møte den populære fredsprisvinneren og gynekologen fra Kongo.

– Jeg har vært så heldig å treffe ham flere ganger tidligere. Han er en raus, ydmyk og omtenksom mann som ikke setter seg sjøl først, og som er genuint opptatt av forandring. Samtidig må han tenke på sikkerheten, sier Edvardsen Moi.

Støttespillere

4. februar reiser et følge med blant annet folk som har støttet Dina-senteret til Kongo.

– Det er Rune Edvardsen og kona Sølvi som har kommet opp med denne ideen. De ønsker at de som støtter dette arbeidet skal få en mulighet til å hilse på mennesker og gå rundt og se hva de har vært med å bygge opp. Vi kommer også til å ha med leker til barna og slike ting, sier han.

Vi kommer også til å ha med leker til barna.

Edvardsen Moi påpeker at han har gjennomført mange turer til Kongo tidligere, hvor man har gjort praktiske ting, i forhold til bygg og slike ting

Reisefølget skal blant annet innom Bukavu, en by som ligger helt på grensen til Rwanda.

– Der har Dina-stiftelsen et mødrehjem. Dette er gjerne unge jenter som har blitt mødre på grunn av voldtekter. Det er faktisk det første senteret jeg var med å bygge. Det er alltid gøy å komme tilbake dit. Der er også der Denis Mukwege sjøl holder til. Han har sykehuset sitt rett ved siden av Dina-senteret i Bukavu.

– Et hjertebarn

Totalt er det 15 personer som reiser til Kongo.

– Men jeg reiser ikke på jobb denne gang. Jeg er med på frivillig basis. Jeg har jo hatt et frivillig engasjement i dette prosjektet siden 2006. Det betyr mye for meg, og har blitt hjertebarnet mitt, forklarer han.

Etter at reisefølget har vært innom Bukavu går turen videre til over Kivu-sjøen og til Goma.

– Det er i Goma vi har hovedsenteret. Det var der alt startet, sier Jens Aril Edvardsen Moi.

Helvete og paradis

Selv opplever han landet som en blanding av helvete på jord og paradis, mest av alt det siste.

– Det skyldes ikke bare fin natur og sånt, men også menneskene her. Her er en livsgnist og livsglede som jeg aldri har sett noen annen plass, sier han.

Her er en livsgnist og livsglede som jeg aldri har sett noen annen plass.

Edvardsen Moi poengterer at stedene de skal reise til er kronglete og komme til. Og det er ikke uvanlig å møte på soldater.

– Det er jo et land i krig. Samtidig er det ikke krig dit vi skal. Jeg har aldri vært redd for livet. Men det er klart at det har skjedd ubehagelige episoder. Det er liksom alltid et alvor, illustrerer kvindølen engasjert.

– God guide

Han påpeker dessuten at Rune Edvardsen er svært godt kjent i disse områdene.

– Han kjenner disse områdene bedre enn noen jeg kjenner. Sånn sett er de som blir med på reisen i svært gode hender, sier Jens Aril Edvardsen Moi.