– Tanken bak ballongprosjektet er at fascinasjonen for verdensrommet kan øke interessen for realfag, sier realfagslærer med mer, Per Olav Verås, som nok en gang har et romprosjekt på gang.

– Onsdag 4. mars opplevde elevene på femte trinn på Liknes Skole noe helt unikt og spennende, gjennom prosjektet «Space Eggs». Elevene ga meg tommel opp, forteller Verås.

Som gjesteblogger i Lær Kidsa Koding (LKK) skrev Verås nylig at det i år er ti år siden han, sammen med elever sendte en værballong 30 kilometer ut i stratosfæren.

– Siden har vi gjort eksperimenter hvert eneste år siden da, og resultatene har vært fantastiske. Snart vil Kvinesdal kodeklubb søke tillatelse til å iverksette sitt mest spennende prosjekt noen gang, sier Verås.

Tanken bak ballongprosjektet er at fascinasjonen for verdensrommet kan øke interessen for realfag.

24. april kan det sannsynligvis bli sendt ut en nye ballong ut i rommet. Foto: Privat
En engasjert Per Olav Verås får oppmerksomhet fra sine elever. Foto: Privat

Space Eggs

Prosjektet kalles Space Eggs, og vil være et samarbeid mellom skoler og studenter. Ideen er at studentene lager et eksperiment ved bruk av microbit.

– Lærere vil motta detaljerte instruksjoner fra kodeklubben. Dette opplegget vil medføre at man må tenke utenfor boksen, sier Verås.

Hvis de får tillatelse fra Norsk Luftfarttilsyn og alt annet er på plass vil sendingen ut i rommet skje fredag 24. april, utenfor gymsalen på Liknes skole. Under ballongen vil det henge en plattform med trykksensor, temperaturmåler, kamera og med flere såkalte Space Eggs.

Svein Skårdal og Per Olav Verås vurderer å tilby et slikt programmering kurs for blant annet lærere, for å øke interessen for realfag og teknikk. Bilde fra Coverks viser Svein Skårdal og Per Olav Verås med 3D printer-modeller som blir vist til elevene.  Foto: Privat

20–30 gram

Per Verås Larsen føyer til at microbit-eksperiment ikke veier mer enn 20 til 30 gram. Denne skal passe inn i et lite «egg» som Coverks komme til å printe ut.

– Det kan for eksempel være en liten temperatursensor. Eller de vil kanskje sende opp noe i egget og se hva som skjer. Hva skjer med Coca Cola? Hva skjer med en blomst? spør han pedagogisk.

Hva skjer med Coca Cola? Hva skjer med en blomst?

Ballongen vil stige med rundt fem meter i sekundet. I 25 kilometers høyde vil den være mellom fem og seks meter i diameter når den sprekker. Ballongens oppdrift sikres ved bruk av helium. Dette tilsvarer cirka 1.500 liter i ballongen. En slik ballong kan potensielt nå en høyde på 30.000 meter før den eksploderer.

– Ved hjelp av GPS-senderen og data med video skal vi følge med på ballongens ferd, sier Per Olav Verås.