I jobbsammenheng har Rafoss hatt administrativt ansvar for byggingen av bygdas nye offentlige ungdomshus.

– Jeg er veldig fornøyd med fargevalget i dette ungdomshuset. Det har blitt så rolig og lunt. Det er det noen av jentene her som har stått for, åpner Henriette Rafoss, som altså har hatt det administrative ansvaret for byggingen av Kvinesdal nye stolthet, ungdomshuset Innertier. 2. mai slo Kvinesdal kommune på stortromma og inviterte ungdommer fra hele regionen, og vel så det, til åpningfest. Ordfører Per Sverre Kvinlaug dukket også opp og klippet snor, hadde med en liten sjekk med penger, og ikke minst så viderebrakte han mange gode ord.

Avisen møtte Rafoss mandag denne uka, fem dager etter åpningen i de nyoppussede lokalene til bygdas nyeste ungdomsklubb. Avisens utsendte er litt tidlig ute, og venter i sola utenfor. Fem minutter før avtalt tid ankommer Henriette, bærende på noen store pappesker, med innhold som skal til ungdomsklubben. Det er så vidt vi skimter henne bak eskene.

– Så slipper jeg å bære to ganger, smiler hun.

Jeg er veldig fornøyd med fargevalget i dette ungdomshuset.

27 år gamle Henriette Rafoss har trua på ungdommen. Foto: Bjørn Hoel

SELV ER hun mer enn fornøyd med arbeidet som er gjort. Hun trekker spesielt frem de unge som har bidratt, og som har jobbet så godt for at huset skulle bli så bra som mulig. Men det har også vært noen utfordringer underveis.

– Jeg kommer egentlig fra skolen, som lærer på Liknes barneskole. Jeg er utdannet innenfor kunst og håndverk. Da jeg startet som barne- og ungdomsarbeider var hovedoppgaven å få på plass et ungdomshus. Det var mye mer omfattende enn jeg først tenkte. For eksempel så er det mange hensyn å ta i forhold til vann og ventilasjonskrav, i tillegg til alt det andre. Det er ikke bare å bygge et hus, understreker hun.

Jeg kommer egentlig fra skolen, som lærer på Liknes barneskole.

Men det har også ført til noe positivt for henne personlig, nemlig at hun har måttet lære seg nye ting, fort.

– Det har absolutt vært en bratt læringskurve. Likevel har det hele tiden vært gøy. Det er jo det en kjenner mest på i ettertid, at det har vært moro å være med på, sier Rafoss.

– Du er jo kun 27 år. Er det en stor fordel tenker du, at det ikke var så lenge siden du selv var i den alderen, når du skal jobbe med ungdom?

– Ja, absolutt. For eksempel så tror jeg at ungdom lettere kan forholde seg til deg, og at man kan skape relasjoner ganske raskt, sier hun.

LEAH HENRIETTE Rafoss, som er hennes fulle navn, gikk selv på fritidsklubb i sin ungdom. Hun sier at hun husker mye fra den tiden, og påpeker at disse erfaringene er nyttige å ha med seg i møte med dagens ungdom.

– Hva betyr det for de unge å ha et slikt hus, tenker du?

– Jeg tenker at det er viktig at de har en trygg plass å møtes, som er utenfor skolen og utenfor heimen, en friplass der man kan være i aktivitet samtidig som man kan møte andre og skape relasjoner. Samtidig ønsker vi å bidra til kompetanseheving innenfor fagfelt som ungdommen sjøl velger. Eksempelvis gjelder det koding og gaming, men også innenfor kunst, forklarer hun.

Jeg tenker at det er viktig at de har en trygg plass å møtes, som er utenfor skolen og utenfor heimen.

– Et langt hopp. Hvordan vil du karakterisere deg selv?

– Ettersom jeg har erfaring som lærer i skolen så klarer jeg lett å bygge relasjoner. Jeg har en forståelse for de unge. Og så innbiller jeg meg at jeg er en person som bryr meg om folk, smiler Rafoss.

Henriette Rafoss håper at hun får jobbe lenge som ungdomsarbeider. Foto: Bjørn Hoel

NÅR DET gjelder fritidsinteresser så er det TV-en som gjelder.

– Jeg leser ikke så mye. Når jeg skal slappe helt av så ser jeg helst på TV-serier. Favorittserien er Friends. Jeg har også begynt på Game of Thrones. Folk er nesten sure på meg, fordi jeg ikke har sett så mye av den. Jeg tror jeg har kommet til episode fem, så det begynner å komme seg. Men jeg er ikke helt på den sjangeren der. Jeg er for eksempel ikke noe fan av Ringenes Herre og den typen filmer. Det blir for urealistisk. Jeg er ikke så glad i viking-filmer eller krigsfilmer heller. Jeg finner liksom ikke roen. Jeg er i grunnen mest glad i feelgood-filmer, vedgår hun.

– Har du noen store mål du gjerne ønsker å nå?

– Jeg er ganske realistisk anlagt. Jeg har en drøm om å besøke alle de store kontinentene, medregnet Nord- og Sydpolen. Jeg har vært i Europa, Asia og Amerika. Når det gjelder feriereiser generelt, så mener jeg at livet er for kort til å reise til samme sted to ganger.

HENRIETTE RAFOSS sier at hun visste veldig tidlig at hun ville jobbe kreativt.

– Da jeg gikk på barneskolen så hadde vi en veldig god formingslærer. Det har sittet i meg siden, at jeg skulle bli formingslærer.

Da jeg gikk på barneskolen så hadde vi en veldig god formingslærer.

Hun har i dag en bachelor-grad i kunstfag. I tillegg har hun utdannelse innenfor pedagogikk. Jobben som kulturkonsulent innenfor barne- og ungdomsarbeid er ikke en hundreprosents stilling. Derfor jobber hun en del som lærer på Liknes barnskole.

– Da jeg så at stillingen som konsulent i kommune, ble lyst ut, syntes jeg det var veldig bra, og søkte umiddelbart. Jeg tenkte at det kunne være fint å prøve å jobbe med litt eldre ungdommer. Jeg er svært glad for at jeg fikk den, og er veldig, veldig glad i denne jobben, overbeviser hun.

NÅR VI spør henne om hvilken sivilstatus hun har, svarer hun kontant singel.

– Jeg har ikke hatt tid til noe forhold. I tillegg til jobben som barne- og ungdomsarbeider har jeg pusset opp et hus, som jeg kjøpte av min onkel for drøyt to og et halvt år siden. Det har tatt mye tid ...