Leserinnlegg

Kommunevalget er over og gleder og sorger blant politikere i Listerregionen, og landet forøvrig. Utenom kampen om ordførere og hvem som skal regjere sammen med hvem, er det nok ikke så mye om konkrete saker å ta fatt i, i bygder og byer blant politikere i Listerregionen, med det første.

Registrerte at et parti her i Kvinesdal hadde motstand mot vindmøller som hovedagenda før valget, når dette partiet tidligere har frontet blant annet vei, samferdsel, eldreomsorg og et parti for de svakeste i samfunnet. Registrerte også at 1. nestleder i Fremskrittspartiet og mye omstridte Sylvi Listhaug reiste rundt i landet og kalte fornybar energi som vindkraft for svineri, og hun er pr. i dag Norges eldreminister.

Hadde jeg bodd i nabokommunen til Lister, Sokndal, hadde min stemme gått til KrF og Norges yngste ordfører Jonas Andersen Sayed, som hadde et veldig godt leserinnlegg i lokalavisen Agder 6. september, der han er blant annet opptatt av at kommunen skal levere gode tjenester til innbyggerne og da trengs det penger, og med inntekter fra vindkraftindustri, vil bekymringsverdig økonomi i kommunen bli snudd på hodet og bidra til å finansiere mange ting og saker i kommunen, sier han.

Dette gjelder også i Listers bygder og byer, der det ofte er snakk om innsparinger på grunn av dårlig økonomi, og da går det som regel ut over skoler og institusjoner for eldre, og ellers tiltak i kommuner som blir hengende etter. Lister og Vest-Agder har blitt utpekt til å være et bra område for utbygging av vindparker, og med de enorme fjell og heieviddene, samt kystområdene vi har her, som ellers i landet, er det mer enn plass nok til noen vindparker her og der.

Vindmøllemotstandere peker stadig på at det er rasering, ødeleggelse og vandalisme av norsk natur. Det som blir gjort i forbindelse med vindparker er bare bagateller i forhold til alle veiutbygginger og de enorme arealene med hytteutbygging som blir gjort rundt om i hele landet. Selv om vindmøllene er høye, blir de som regel, med få unntak, plassert mange kilometer fra bebyggelse. Jegere som jakter noen få måneder på høsten, og sauebønder som har sauene på beite noen måneder på sommeren, og hyttefolk som er på hyttene sine av og til, alle disse vil fort bli vant til noen vindturbiner som de sikkert ville kunne se i fjellheimen, men det går seg nok fort til.

I nyhetene er det stor fokus i verden på klima og miljø, og foruten vannkraft, er det om en liker det eller ikke, kraft i form av vindkraft (på land og til havs) og solenergi det vil dreie seg om i fremtiden. Ser at flere av de samme som var imot plassering og utbygging av Kvinabadet i Kvinesdal og utbygging av flerbrukshall på Kvinlog, er også iherdige vindmøllemotstandere. Disse hallene er gull verd for nåværende og kommende generasjoner, og er for alle innbyggerne, i motsetning til noen av disse vindmøllemotstanderne som vil ha hele disse enorme fjellviddene for seg selv.

Disse hallene er gull verd.

Når det gjelder bolyst og økonomi som overskriften sier, har jeg flere forslag her i Kvinesdal. Et av dem er å gjøre tidligere Kvinesdal Auto (den største hallen) om til en spille/ mekkehall for ungdommen i bygda, som innebærer en bowlingbane, billiardlokale med diverse spill, matservering, mekking (gjerne med fagfolk tilgjengelig) for biler, ATV, etc.

Nils Edvin Eiesland,

Kvinesdal