– I helgen var det noen ungdommer som stanset like ved gjerdet hvor sauene lå og sov. De stilte seg opp og urinerte på lammene før de kjørte videre. Hva er det for slags oppførsel? spør Lill Fossdal.

Hendelsen er bare én av flere de siste månedene som har gjort henne opprørt.

Trafikkøkning

– Ettersom den vanlige E 39 er stengt mellom Handeland og Feda, så er det mange som bruker veien forbi oss når de skal kjøre mellom Kvinesdal og Farsund. Normalt er det kanskje 10-15 biler som passerer her i døgnet. Nå for tiden tror jeg antallet må være oppe i 800-1000, og da tar jeg ikke godt i, sukker hun.

Ifølge Fossdal er det pendlere mellom Kvinesdal og Farsund eller turister som benytter seg av veien. Hun forteller at det tar cirka ti minutter mer å kjøre over Kvinesheia og via Lyngdal om man skal kjøre mellom de to Kvinesdal og Farsund enn om å man velger den såkalte Åsevegen.

Fossdal og familien driver gård, og har 100 sauer og lam gående på et jorde ved fylkesvei 551. Like oppforbi, også det like ved fylkesveien, går 20 storfe og lamaer. Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen.

– Vi har forsøkt å få veivesenet til å midlertidig sette ned fartsgrensen til 60 kilometer i timen, fram til E 39 åpnes igjen. Men de vil ikke høre på oss. Vi fikk til svar at det ikke gikk an fordi vi ikke hadde næring på begge sider av veien, selv om vi har beite på begge sider av veien. Under en omkjøringsperiode i fjor måtte vi stanse trafikken for å få kuene over, sier Fossdal.

Vi har forsøkt å få veivesenet til å midlertidig sette ned fartsgrensen til 60 kilometer i timen, fram til E 39 åpnes igjen. Men de vil ikke høre på oss.

I helgen var det noen ungdommer som stanset og urinerte på lammene som lå og sov inntil gjerde, like ved veikanten. Foto: Tom Arild Støle

– Dyrene blir livredde

Hun forteller at lammene legger seg og sover helt inntil gjerdekanten, like ved veikanten. Når bilene suser forbi, ofte langt over 80 kilometer i timen, eller når større motorsykkel-kortesjer eller store vogntog passerer, flyr dyrene på gjerdene, og setter seg fast.

– Selv om det er naturligvis er mange som tar hensyn til at det går dyr her, så er det veldig mange som ikke gjør det. Dyrene blir livredde, og mange ganger har de løpt ut i veien. Da det var omkjøring i fjor høst var det en okse som forsvant i seks dager. Da vi skulle prøve å geleide den tilbake, langs veien, satt bilistene bare bak rattet og tutet og ville ha oss vekk fra veibanen, sier Lill Fossdal.

Hun mener at om man bare hatt tatt så enkle grep som å senke fartsgrensen til 60 kilometer i timen, så hadde man sluppet mange av problemene for dyrene.

– Veien mellom Opofte og Liknes er smal og svingete, og ikke beregnet for så mye trafikk. Av og til opplever vi utenlandske vogntogsjåfører som er blitt sendt inn på veien av GPS-en i kjøretøyene sine. Og det er mange som skal kjøpe kyllinger eller kjøtt hos oss som ikke en gang tør å kjøre veien for å komme til oss. Det er galskap, slik situasjonen har vært. I Kristi Himmelfartshelgen var det ekstremt mye trafikk forbi her, og det blir neppe bedre nå til helgen, når det er pinse og ny langhelg, tror Fossdal.

Veien mellom Opofte og Liknes er smal og svingete, og ikke beregnet for så mye trafikk.

– Selv om det er naturligvis er mange som tar hensyn til at det går dyr her, så er det veldig mange som ikke gjør det, sier Lill Fossdal. Foto: Tom Arild Støle

Hærverk og tyveri

I tillegg til at all trafikken har skapt utfordringer for dyrene på Guse gård, har familien også vært plaget av hærverk og tyveri de siste månedene, som følge av trafikkøkningen.

– Vi har mistet en stor tilhenger, det er blitt stjålet sykler og noen har vært i garasjen vår og stjålet en sekk med dyrebart fiskeutstyr. Nå gleder vi oss bare til 15. juni, når E 39 åpnes igjen, sier Lill Fossdal.

Om lag 100 sauer og lam går på jordet like ved fylkesveien. Foto: Tom Arild Støle
Fartsgrensen på stedet er 80 kilometer i timen, men ifølge Lill Fossdal er det mange som kjører langt raskere enn det. Foto: Tom Arild Støle
Foto: Tom Arild Støle