Det var Anne Svindland (Frp) som stilte spørsmålet om tilsyn ved fosterhjemsbarn under tidligere kommunestyremøte.

Hun viste til undersøkelser som forteller at hele 2.100 fosterbarn er uten lovpålagt tilsyn i sine fosterhjem, noe som tilsvarer hvert fjerde barn i fosterhjem.

Fosterbarn er i en sårbar situasjon, og det er viktig at kommunen utfører sine fire årlige lovpålagte tilsyn i fosterhjemmene, uttalte Svindland. Hun ba ordføreren redegjøre hvordan kommunen har kontroll med at de lovpålagte tilsyn blir gjennomført.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug opplyser om kommunens oppfølgning av fosterbarn. Arkivfoto. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Overført til barnevernet

Ifølge ordfører Per Sverre Kvinlaug rapporterer Lister barnevern til Kvinesdal kommune hver måned på viktige områder, blant annet på tilsynsbesøk og oppfølgingsbesøk. Tilsynsbesøk gjennomføres av nøytral person som ikke er ansatt i Lister barnevern.

Barnevernlovens regler om tilsyn med barn i fosterhjem ble endret med virkning fra 1. februar 2014. Lovendringen innebærer at plikten til å føre tilsyn er lagt til kommunen, og ikke til barneverntjenesten som tidligere.

I Lister er dette ansvaret avtalt overført til Lister barnevern.

Ifølge Kvinlaug rapporterer systemet deres manglende tilsynsbesøk dersom det ikke er gjennomført fire besøk per år. Det er uavhengig av tidspunkt på året barnet blir plassert.

– Flere av fosterbarna i Lister ble plassert etter første kvartal, noen så sent som i siste kvartal, og har da ikke lovkrav på minst fire tilsyn i aktuelt år, forklarer ordføreren.

11 fosterbarn

I henhold til månedsrapporten for desember 2017 bodde det ved årsskiftet elleve fosterbarn i Kvinesdal kommune som har krav på tilsyn. Ett av disse manglet ved årsskiftet ett eller flere av de lovpålagte tilsynsbesøkene.

Jamfør månedsrapporten for mars 2018 har kommunen fortsatt elleve fosterbarn bosatt i kommunen. Alle disse elleve har fått første tilsynsbesøk for 2018.

Avslutningsvis understreker Kvinlaug at det er fosterhjemskommunen som har ansvaret for tilsynet, uavhengig av hvilken kommune som har omsorgsansvaret for barnet.