Etter at forelder Ernst Walskaar varslet Fylkesmannen og krevde at skolen måtte avvikle onsdagsfri, så sistnevnte det som nødvendig å åpne tilsyn. Tilsynet avdekket avvik mellom lærerplanverkets krav til minstetimetall på småskoletrinnet (1. til 4. trinn) og det som er timetallet for disse trinnene på Vesterdalen skole.

– Elevene får de undervisningstimene de skal ha gjennom barnetrinnet på 1. til 7. trinn samlet, men skolen oppfyller ikke minstetimetallet på 1. til 4. trinn i fagene norsk, matematikk og naturfag, het det i tilsynsrapporten.

– Benekter brudd

Kommunens rolle i innsamlingen av informasjon får Ernst Walskaar til å reagere.

– Kommunalsjef har benektet brudd på opplæringsloven flere ganger fra brev av 22.03.17 og overfor politiker i drifts- og tjenesteutvalget. I tillegg har kommunalsjef og rektor endret informasjon om skolehverdagen og timetallet til elevene overfor Fylkesmannen etter brev av 21.06.17, der rådmannen bekreftet at alle opplysninger var gitt, hevder Walskaar i et brev til rådmannen, med kopi til ordfører, fylkesmann og drifts- og tjenesteutvalget i Kvinesdal kommune.

Videre hevder Walskaar at redegjørelsen fra kommunen som Fylkesmannen har lagt til grunn inneholder feilopplysninger som gjør at det ikke blitt har funnet brudd på minstetimetallet, og viser tidligere dokumentasjon som viser brudd på minstetimetallet med dagens skoleopplegg.

– Det er ikke uten grunn at rektor på Liknes har lagt opp til fem dagers skoleuke for å oppnå minstetimetallet og gi elever bedre skolehverdag.

Skal rette opp avvik

I sitt svar opplyser kommunalsjef Geir Bruli at avvikene som er påpekt skal rettes, men at Walskaars dokumentasjon er irrelevant i akkurat denne saken.

– Først og fremst må jeg da informere om at tilsynet som Fylkesmannen har gjennomført er for skoleåret 2016-2017. I ditt brev trekker du inn forhold relatert til skoleåret 2017-2018 og dette er ikke relevant for tilsynet, skriver Bruli, og legger til at kommunen ikke har noe å tilføye utover den informasjon som er gitt Fylkesmannen.

– Dette tilsynet er gjennomført på vanlig måte, det vil si at Fylkesmannen har innhentet informasjon fra skolen og har gjennomført omfattende intervju. Tilsynet er gjennomført nettopp for å sjekke om Kvinesdal kommune oppfylte kravene i opplæringsloven 2016-2017, heter det videre.

Oppfyller ikke minstetimetallet

Kommunalsjefen erkjenner de avvikene som ble påpekt, og sier at disse vil bli rettet.

– Som det fremgår av rapporten får elevene ved Vesterdalen skole de undervisningstimene de skal ha gjennom barnetrinnet fra 1.-7. trinn samlet, men skolen oppfyller ikke minstetimetallet på 1.-4. trinn i fagene norsk, matematikk og naturfag. Dette betyr altså at elevene får mer enn minstetimetallet i de samme fagene på 5.-7. trinn. De avvik som ble påpekt, vil kommunen rette på slik at vi møter disse kravene, skriver han.