– Vi ønsker å sette i stand en storstilt markering i Liknes førstkommende lørdag, først og fremst for å synliggjøre hvor mange vi er, vi er som er sterkt imot dette, sier Heidi Risnes i organisasjonen Bevar Heiane i Kvinesdal.

Kommunestyremøte

Onsdag 20. november skal lokalpolitikerne diskutere et innbyggerforslag om å ta Buheii-utbyggingen opp til ny behandling i kommunestyret.

Det planlagte vindkraftanlegget på Buheii, helt nord i Kvinesdal og i deler av Sirdal, er planlagt med 19 vindturbiner med en samlet effekt på 80 MW. Anlegget skal kunne produsere nok til å dekke strømforbruket til 14.000 husstander.

Vi ønsker å sette i stand en storstilt markering i Liknes førstkommende lørdag, først og fremst for å synliggjøre hvor mange vi er, vi er som er sterkt imot dette.

Nylig ble det kjent at den såkalte MTA-planen, som omfatter miljø, transport og anlegg, er godkjent av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Olje- og energidepartementet (OED) godkjente konsesjonen for vindkraftverket i november 2017. Planene har møtt kraftig motbør, og tidligere i høst ble det kjent at rådmannen i kommunen foreslo at Kvinesdal-politikerne skulle ta saken opp til ny behandling, etter et innbyggerforslag.

– I tillegg til at vi skal demonstrere i Liknes sentrum på lørdag, ved at vi blant annet skal dele ut flygeblader, vil vi også demonstrere og ha en markering i forkant av kommunestyremøtet 20. november, opplyser Risnes.

– Provokasjon

I forbindelse med markeringen har organisasjonen Motvind Norge, La Naturen Leve og Naturvernforbundet i Agder sendt ut en pressemelding der de innstendig ber Kvinesdal-politikerne om å påklage NVE sitt vedtak.

– Det oppleves som en provokasjon at NVE nylig og i forkant av kommunens behandling har godkjent MTA-planen til Buheii Vindkraft AS. Det er i forbindelse med konsesjonen påvist en rekke mangelfulle konsekvenstutredninger knyttet til naturforhold, skriver styrekandidat Eivind Mauland i Motvind Norge, styremedlem Tor Punsvik i La Naturen Leve og leder Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet i Agder i pressemeldingen.

De peker videre på at konsesjonsmyndighet NVE/OED ikke har befart selve planområdet, og at de av en rekke uavhengige fag- og forskningsmiljøer har fått sterk kritikk for sin ensidige vektlegging av utbyggingsinteresser i konsesjonsbehandlingen.

– Miljøhensyn og hensyn til lokalsamfunnene har ikke vært vektlagt. NVEs saksbehandling har klare paralleller til den pågående NAV-skandalen, er blant punktene trioen lister opp.