– Med forbehold om at vi får tiltaksplanen godkjent - noe vi regner med å få - setter vi i gang i juni, forteller fagleder Per Øyvind Grimsby i Sira-Kvina kraftselskap.

– Prøveprosjektet går ut på å teste ut et nytt konsept som ikke er prøvd ut i Norge før. Det dreier seg om å bruke standard pumpeutstyr med høy effekt, som vi setter på edderkoppgravere - det vil si gravemaskiner med bevegelig aksling, forklarer han.

Mobile løsninger

Ifølge faglederen er formålet å finne ut om det er realistisk å benytte denne metoden på hovedprosjektet med opprydding av sedimenter i Kvina.

– I Nederland og Tyskland er det kjent problematikk med å ta opp sedimenter. Men i Norge er det andre forhold, forteller Grimsby, og påpeker at man har behov for mobile løsninger i ei elv.

De er nå i ferd med å signere en avtale med et tysk firma, Heide-Pumpen, som skal gjennomføre arbeidet for dem. Grimsby opplyser at kontrakten er rett rundt hjørnet for samarbeidet.

– Arbeidet blir utført på to lokalisasjoner: ved Pelledammen på Knabeåna og Nordbøbassenget i Kvina.

Seks uker

Prøveprosjektet vil foregå i seks uker, hvor Sira-Kvina har evalueringskriterier de skal teste ut. Prøveprosjektet finansieres fra forskjellige hold, med tiltaksmidler fra Sira-Kvina, Krypsivprosjektet på Sørlandet og Fagrådet for fisk i Kvina. Hovedprosjektet vil imidlertid finansieres av Sira-Kvina og Staten med millionbeløp, og settes i gang i 2019.

Ifølge Grimsby vil det ikke fremkomme nye arbeidsplasser via prøveprosjektet, men ved hovedprosjektet vil det sannsynligvis engasjeres både hovedentreprenører og underentreprenører.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug synes det er kjekt å se at prøveprosjektet tar form.

– Jeg er glad for at vi nå kommer i gang. Det er et stort prosjekt og blir spennende å se, kommenterer han.