— Det var et stort prosjekt på Knaben i sin tid som handlet om å sikre slammet slik at det ikke skulle sige ned. Det var et stort prosjekt på vel 20 millioner kroner. Det ble gravd ut der og det er nå et vannspeil som sikrer deponiet der. Men så er historikken videre at vi mener ansvaret ikke stopper der, sier ordfører Per Sverre Kvinlaug som sendte forespørsel om møte til klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Han påpeker at det nemlig eksisterer mye sedimenter som har kommet nedover hele elva.

— Det er staten som eier de gruvebyggene og driften som var, så de erkjente et ansvar i det svære tiltaket som den gang ble gjennomført. Nå har vi fokus på det som har kommet nedover elva hele Kvina. Og der har vi gjort en avtale i forbindelse med revisjonsavtalen med Sira-Kvina, hvor de erkjenner deler av ansvaret og skal bidra med ti millioner kroner. Men vi har i fellesskap ment at staten også har et ansvar totalt sett. Det er det vi ønsker nå - å ha en dialog med statsråden, i forhold til å kjøre i gang et nytt prosjekt, forklarer Kvinlaug.

Miljøskadelig

Han påpeker at det er viktig å få ryddet opp i elva med tanke på miljøspekteret.

— Den slammen og det som har kommet nedover elva påvirker de miljømessige sidene, alt fra både fiskens ve og vel, og miljøkvaliteten. I et vidt spekter handler det også om at man får problemer rundt kanskje viktige friluftsområdet. Det er et kraftig miljøprosjekt dette innebærer, og da mener jeg det er viktig både for folk, fugl og fisk. Alt henger sammen her.

Det er utarbeidet to rapporter hvor Terrateknikk har kartlagt hele elvestrekningen.

— Og de ser at vi har fått mye sand og avrenninger. Vi har kartlagt ulike strekninger som vi vet at det er ting som må gjøres for å få en bedret kvalitet for de målene vi har satt oss, og da må staten også være med å ta det ansvaret, legger ordføreren til.

Det er en kostnadskrevende prosess over en strekning på mangfoldige kilometer fra Knaben til Kvina.

— Det er et langt løp. I forhold til den revisjonsavtalen vi har gjort med Sira-Kvina, har vi satt en del punkter der, og dette er et punkt. Når den er skrevet under er vi full gang med egne fagteam som vil jobbe for å realisere revisjonsavtalens innhold. Dette arbeidet er i gang, men vi vil også ha staten på banen med midler for å støtte det arbeidet som de også må erkjenne et ansvar i forhold til.

Millionbeløp

Ifølge Kvinlaug ønsker de et tilsvarende beløp fra statsråden som de ti millionene Sira-Kvina legger ut i arbeidet.

— Dette er et arbeid hvor vi på enkelte strekninger ser at det foreligger massive masser, mens andre steder er det mindre. Sira-Kvina og Kvinesdal kommune sitter ikke stille, og vi må hele tiden se hvor vi får mest igjen for tiltakene og det er en kartleggingsfase vi er i gang med. Det er litt vanskelig å si hvor mye, men det er snakk om store beløp. Det er flere millioner, bekrefter Kvinlaug.

Han påpeker det er et viktig prosjekt for dem, og at med avtalen kommunen har med Sira-Kvina er det viktig å få staten på banen.

Politisk rådgiver Jens Frølich Holte ved klima- og miljødepartementet bekrefter at de har mottatt brev fra Kvinesdal kommune og Sira-Kvina kraftselskap.

— Brevet redegjør for at det i 2016 er inngått frivillige revisjonsavtaler mellom kraftselskapet og berørte kommuner om tiltak for å erosjonssikre gruveslam fra Knaben gruver, og det bes om et møte om saken. Departementet vurderer denne henvendelsen nærmere, svarer Holte i skriftlig henvendelse til avisen Lister.