Gruveslam-oppryddingen i Kvina er det største tiltaket som finansieres gjennom revidert budsjett.

– Dette er en fantastisk og gledelig nyhet! At vi nå kan lykkes med gjennomslaget som Hans Fredrik (Grøvan, journ.anm) har gjort, betyr ufattelig mye for oss og vassdraget. Nå får vi gjort betydelig mye, dette er en gledens dag, sier ordfører Per Sverre Kvinlaug til Lister.

I beredskap

– Det ble flyttet på 400 millioner totalt i arbeidet med å bli enige om revidert statsbudsjett. Pengene ble hentet inn fra ubrukte midler og skaper ikke nye kutt, forklarer Hans Fr. Grøvan (KrF) til Agder.

Sørlandet får til sammen 12 millioner kroner, hvorav miljøtiltaket ble tildelt åtte av disse.

– Vi har allerede igangsatt faggruppen. Mye av grunnlaget og dokumentasjonen foreligger fra 2013, så nå kan vi intensivere arbeidet slik at vi kommer i gang forhåpentligvis allerede til høsten, forteller Kvinlaug til Lister, og legger til at arbeidsteamet sitter i beredskap.

Felles ansvar

Ordfører Per Sverre Kvinlaug og administrerende direktør Gaute Tjørhom i Sira-Kvina henvendte seg til statsråden for støtte til tiltaket i februar.

– Det var et stort prosjekt på Knaben i sin tid som handlet om å sikre slammet slik at det ikke skulle sige ned. Det var et stort prosjekt på vel 20 millioner kroner. Det ble gravd ut der og det er nå et vannspeil som sikrer deponiet der. Men så er historikken videre at vi mener ansvaret ikke stopper der, uttalte Kvinlaug til Lister24 den gang.

Han påpeker at det nemlig eksisterer mye sedimenter som har kommet nedover hele elva.

Opprinnelig søkte de om ti millioner til tiltaket. Ettersom staten eier gruvebyggene og driften som var, mener Kvinlaug og Tjørhom at de i fellesskap har ansvar for oppryddingen. Sira-Kvina bidrar selv med tilsvarende beløp som finansiert av revidert nasjonalbudsjett.

– Veldig bra

– Dere søkte jo opprinnelig på ti millioner til miljøtiltaket, men fikk åtte. Kommer dere i mål med det?

– Dette er via revidert nasjonalbudsjett som er direkte politisk innflytelse på via budsjettet. Det er ikke via departementet, så at vi likevel fikk åtte millioner i revidert, det er veldig bra og vi vil få gjort veldig mye med dette. Så vil vi jo med tiden se hvor mye som eventuelt vil gjenstå, sier ordføreren.