Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har innvilget endringen. Tillatelsen innebærer økt ytelse på hovedtransformatorene i kraftstasjonen fra 125 MVA til 130 MVA.

Solhom kraftstasjon utnytter fallet på 215 meter mellom Nesjen/ Kvifjorden og Homstølvatnet i elva Kvina. Vannet benyttes senere i Tonstad kraftverk. Kraftverket ligger godt gjemt 1.200 meter inne i fjellet under juvet ved dammen Nesjen.

Sira-Kvina Kraftselskap fikk 21. mars 2016 endret anleggskonsesjon for Solhom kraftstasjon for å endre omsetningen på hovedtransformatorene fra 15/320 kV til 15/420 kV, og for nye 420 kV kabelsett fra hver av de to hovedtransformatorene, i forbindelse med at sentralnettet skal oppgraderes fra 300 til 420 kV. Disse endringene er ennå ikke implementert.

Bakgrunnen for søknaden som nå er innvilget er at de to aggregatene i Solhom kraftstasjon kan ha potensiale for oppgradering med inntil 5 MW hver. Det er derfor ønskelig å øke ytelsen på disse når de skal skiftes ut. Dette muliggjør også fremtidig innmating av småkraft fra tilknyttet distribusjonsnett i området.

– NVE har vektlagt at tiltaket ikke vil medføre virkninger for omgivelsene, og har derfor funnet det ubetenkelig å unnlate høring av søknaden. NVE slutter seg til Sira-Kvina Kraftselskap sin vurdering av behovet for å øke ytelsen på hovedtransformatorene i Solhom kraftstasjon, og gir på denne bakgrunn konsesjon som omsøkt, heter det i vedtaket.

Sira-Kvina Kraftselskap plikter å informere systemansvarlig i tråd med kravene i gjeldende forskrift.

Konsesjonen gjelder inntil 1. desember 2038.

Tillatelsen kan påklages innen tre uker fra vedtaksdato til Olje- og energidepartementet.