Samspill med andre aktører er viktig, erfarer Harald Egeland (t.v). Her i samtale med ordfører Per Sverre Kvinlaug. Foto: Malene Sørensen Lundberg
Tirsdag ble Egeland familiegård markert. F.v: næringssjef Liv Øyulvstad, ordfører Per Sverre Kvinlaug, eierne Harald og Gunhild Egeland. Foto: Malene Sørensen Lundberg

– Nå skal det være salg hele året med poteter, grønnsaker og mye mer, sier Harald Egeland.

Han forteller at de blant annet har inngått samarbeid med en bonde på Lista som produserer grønnsaker, og det skal selges på Egeland familiegård.

– Å selge litt for hverandre tenker jeg at er viktig. Man skal selge veldig mye om man skal leve på en enkelt produksjon.

Og det er mange typer grønnsaker som blir solgt fra gården deres: alt fra kål til gulrot, kålrot og stangselleri, for å nevne noen. Det blir også salg av saft som de mottar fra Per Try i Søgne.

– Meningen er at det skal selges landbruksprodusert - altså kortreist mat, påpeker Harald.

Meningen er at det skal selges landbruksprodusert - altså kortreist mat.

Her dyrker Harald og Gunhild Egeland jordbær. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Markering

Tirsdag ble satsingen med Egeland familiegård markert med besøk av ordfører Per Sverre Kvinlaug og næringssjef Liv Øyulvstad. Det ble gitt blomster for anledningen, og besøket ble servert jordbær i utsalgsboden, - som forøvrig ble ferdigbygget i vinter.

Slik ser butikken i utsalgsboden ut Foto: Malene Sørensen Lundberg

– Gunhild og Harald har virkelig satset i Kvinesdal. De er veldig flinke med det de driver med. Kvalitet har mye å si, og det står de for. Det er en utrolig stor dag. Dere tar en posisjon og ønsker å få kortreist mat og kontakter. Den satsingen stimulerer hele landbruksnæringen i Kvinesdal, roser ordfører Per Sverre Kvinlaug.

Ordføreren påpeker videre at nettopp denne typen næring er noe han er veldig opptatt av.

– Øyesletta har potensiale til mer enn det vi ser, og landbruksmøtet vi hadde nå nylig, er til for at bøndene som kommer skal kunne tenke over hva de eventuelt kan gjøre videre. Men det er en beslutning som bøndene må gjøre selv, vi kan ikke ta den for dem, sier Kvinlaug.

Ordfører Per Sverre Kvinlaug (t.v) berømmer Harald og Gunhild Egeland for satsingen de har gjort i Kvinesdal. Næringssjef Liv Øyulvstad helt til venstre. Foto: Malene Sørensen Lundberg

Stigende kurve

Gunhild Egeland forteller at det har vært en stigende kurve i gårdens utvikling til i dag. Jordbærsalget har de drevet med i omlag 25 år, ifølge Harald. Og da de i 2003 erfarte at gårdene måtte ha økt produksjon om man skulle leve på det, ble det plantet moreller i tillegg til jordbærene. Senere kom også poteter inn i bildet.

Begge uttrykker at flere kunder foretrekker å handle direkte fra gården fremfor butikk.

– Over mange år har vi opparbeidet oss en stor kundegruppe. Og ut av høsten og vinteren blir det selvbetjent her. Da tar de varene de vil ha og legger igjen penger eller overfører via Vipps, opplyser Harald.