Egeland står som én av initiativtakerne til islamkritiker Hege Storhaugs foredrag på Kvinesdal kulturhus fredag kveld denne uken.

For et par år siden prøvde Egeland og Kvinlaug å få til et samarbeid om et Storhaug-besøk til bygda. Kvinlaug ønsket at en paneldebatt var en del av et slikt samarbeid. Storhaug ønsket å holde foredrag. Dermed ble det ikke noe av et fellesarrangement.

Men nå som Storhaug besøker bygda, så stiller Kvinlaug opp som besøkende på arrangementet - med en klar forventning om at det blir anledning til å stille spørsmål etter Storhaugs foredrag.

Privat initiativ

Egeland forteller at hun og flere andre privatpersoner har gått sammen for å leie kulturhuset og få Storhaug til Kvinesdal. Grunnen til at de finansierer alt selv, er ifølge Egeland at det er viktig for initiativtakerne at arrangementet skal være et uavhengig og politisk fritt arrangement. Foredraget er gratis - hvilket også er et poeng for initiativtakerne.

– Vi må begynne å snakke om elefanten i rommet. Det er min ærlige mening at folk må få lov til tro på hvilken gud de vil. Det er en privatsak. Men ikke bland politikk inn i det, sier Egeland.

Vi må begynne å snakke om elefanten i rommet.

Liv Egeland mener tro er en privatsak, men at det er uheldig når politikken blandes inn i troen. Foto: Mona Wikøren

– En totalitær ideologi

Hun mener hovedproblemet i den offentlige debatt er at det ikke skilles mellom den politiske islam med sharia og muslimer.

– Jeg har mange muslimske venner. Som flyvertinne har jeg reist over store deler av verden og er fascinert av mennesker og kulturer. Jeg har også stor respekt for de menneskene som kommer til Norge og får oppholdstillatelse her. De skal vi hjelpe og integrere, sier Egeland.

Men hun vektlegger følgende:

– Det har skjedd noe de senere tiårene med islam - ikke for alle muslimer, men for en voksende del av verdens muslimske samfunn. I den tiden vi lever i i dag, så kryper en totalitær ideologi tettere og tettere innpå oss - også her i Norge.

I den tiden vi lever i i dag, så kryper en totalitær ideologi tettere og tettere innpå oss - også her i Norge.

De to meningsmotstandere hilser en saklig islam-debatt velkommen. Foto: Mona Wikøren

Kvinneperspektiv

Hun mener det har skjedd en endring som er synlig i mange muslimske land, og at denne endringen er synlig kun med å betrakte bekledningen på kvinnene.

– Iran, Irak, Pakistan, Afghanistan - dette var land som for ikke mange tiår siden ikke var så ulik vårt vestlige levesett. Men i dag er kvinnene gjemt under hijaber og niquaber. Kvinneundertrykkingen er åpenbar - og dette handler om politikk, sier Egeland og legger til:

– Jeg kan aldri anerkjenne en ideologi som ikke anerkjenner meg som kvinne på lik linje som en mann.

– Vanskelig å diskutere

Egeland håper folk kommer til foredraget med et åpent sinn for å få informasjon.

– Storhaug er en svært dyktig person med stor kompetanse og erfaring på området. Så håper jeg at foredraget kan bidra til at vi får en saklig diskusjon om utfordringene med islam i møte med våre vestlige, demokratiske verdier, sier Egeland.

Hun legger til at det er det hun håper, men magefølelsen sier at dette er et vanskelig tema.

– I Kvinesdal og i regionen ellers har det vist seg å være vanskelig å diskutere religion. Det gjelder ikke bare islam, sier hun.

I Kvinesdal og i regionen ellers har det vist seg å være vanskelig å diskutere religion.

Tar avstand fra Storhaug

– Hege Storhaug er ingen brobygger selv om meg og Liv Egeland er det.

Hege Storhaug er ingen brobygger selv om meg og Liv Egeland er det.

Det presiserer Melinda Kvinlaug ved Norges Multikulturelle senter (Nomkus) i Kvinesdal.

Hun har en god dialog med arrangørene bak Storhaugs foredrag og møter opp som representant for Nomkus.

Melinda Kvinlaug sier at muslimer i Kvinesdal er bekymret for mulige negative reaksjoner som kan komme i etterkant av foredraget. Foto: Mona Wikøren

– Vi er opptatt av ytringsfrihet og meningsutveksling. Derfor velger vi å delta på arrangementet. Når det gjelder kunnskap om islam, så tenker vi at våre medarbeidere, som faktisk er muslimer, er de som kjenner religionen sin bedre enn noen andre, sier Kvinlaug.

Våre medarbeidere, som faktisk er muslimer, er de som kjenner religionen sin bedre enn noen andre.

Hun roser imidlertid arrangørene for initiativet.

– De har gjort en god jobb for å få en profilert person til Kvinesdal. Jeg er veldig uenig i det Storhaug står for, men hun er en dyktig skribent og forfatter, sier Kvinlaug.

– Gode folk og drittsekker

Hun peker blant annet på at Storhaug er forkjemper for kvinners rettigheter.

– Det er en god ting. Storhaugs hovedproblem er, etter mitt syn, at hun generaliserer og ikke ser nyansene. Min erfaring er at det er gode folk og drittsekker i alle religioner og i alle land. Men mer enn 95 prosent er enestående mennesker, sier Kvinlaug.

Det er gode folk og drittsekker i alle religioner.

Kvinlaug sier hun er lite imponert over nettsiden Human Rights Service (HRS).

– Etter mitt syn har ikke dette nettstedet noe med god journalistikk å gjøre. Jeg mener HRS skaper frykt og polarisering - det motsatte av brobygging, som Nomkus jobber med.

Hun legger også til at muslimer i Kvinesdal er bekymret for mulige negative reaksjoner som kan komme i etterkant av foredraget.

Kvinlaug ser imidlertid frem til å høre hva Storhaug har å si og presiserer igjen at hun forventer en dialog.

– Og så håper jeg at folk opptrer med respekt når folk besøker bygda vår, sier Kvinlaug.