Som kjent sendte Kvinesdals fire kommunestyrerepresentanter fra Frp i begynnelsen av desember inn en såkalt lovlighetsklage på vedtakene fra kommunestyremøtet 20. november. Dette for å bruke en siste mulighet for å få behandlet Buheii-saken på nytt i kommunestyret.

Lovlighetsklagen gikk konkret ut på at kommunestyret ikke ble informert om NVEs vedtak (av 20. november 2019), knyttet til eierskifte i Buheii Vindkraft AS før behandling av sakene, og dessuten habiliteten til kommunestyrerepresentant Odd Omland (Ap).

Før denne saken ble behandlet i kommunestyret onsdag, erklærte Odd Omland seg inhabil.

– Sto fritt

– Det nye kommunestyret sto fritt til å si nei til utbygging på Buheii i november, og med bakgrunn i dette ser vi viktigheten av at eierskifte skulle blitt belyst under kommunestyremøte den 20. november, åpnet Linn Anita Reppen Egeland og fortsatte:

– Vi har i dag ingen garantier for at de nye eierne av Buheii (australske Mcquire Group) vil avsette kapital nok til fjerning av vindturbiner, samt tilbakeføre naturen til dens før-tilstand i den grad dette er mulig. Vi mener at saksbehandler ikke kan ha sjekket grundig nok hva vi mener er essensen i lovlighetskontrollen.

Vi mener at saksbehandler ikke kan ha sjekket grundig nok hva vi mener er essensen i lovlighetskontrollen

Nå skal Buheii-saken oversendes fylkemannen for avgjørelse. Foto: Multiconsult

– Ingen holdepunkter

Rådmannen i Kvinesdal innstilte på at man ikke finner holdepunkter for at det foreligger saksbehandlingsfeil ved kommunestyrets behandling av de omtalte sakene om Buheii Vindkraftverk 20. november.

Han skrev blant annet at når det gjelder eierskifte og eierforhold så har det ikke vært en aktuell problemstilling.

«Det må sees i sammenheng med hva som har vært problematisert i innbyggerforslaget og innholdet i godkjent MTA-plan. Rådmannen har ikke ment å unnlate å informere om NVEs godkjenning av eierskifte den 20. november».

– Ikke godt nok

– Saksbehandler viser til at vi skal ha fått informasjon om eierskifte. Det stemmer ikke, da mailadressen som ble benyttet til oss ikke eksisterer. Det er uansett ikke godt nok å sende ut informasjon klokken halv to natt til samme dag som kommunestyret, sa en engasjert Reppen Egeland.

– Det vi allikevel mener er mest kritikkverdig er det faktum at rådmannen/ saksbehandler ikke har lagt inn i sakslisten og vektlagt «eierskifte» av Buheii og også presisert at det nå er på utenlandske hender. Både NVE, regjering og OED vektlegger dette med eierskifte nettopp med tanke på å forvisse seg om nødvendig aktiva gjennom hele prosessen, spesielt med tanke på fjerning av vindturbinene ved utløpt produksjonstid/levetid, fortsatte hun.

Det vi allikevel mener er mest kritikkverdig er det faktum at rådmannen/ saksbehandler ikke har lagt inn i sakslisten og vektlagt «eierskifte» av Buheii

Flertall for rådmannen

Frp kom med følgende endringsforslag. «Kommunestyret har vurdert lovlighetsklagen knyttet til kommunestyrets vedtak i sak 111/19 og 112/19, og finner at det ble begått saksbehandlingsfeil ved behandling av sakene. Sakene tas opp til ny behandling.»

Dette forslaget ble vurdert opp mot rådmannens innstilling: «Kommunestyret har vurdert lovlighetsklagen knyttet til kommunestyrets vedtak i sak 111/19 og 112/19, og finner ikke at det ble begått saksbehandlingsfeil ved behandling av sakene. Og dessuten at kommunestyrets vedtak i disse sakene opprettholdes, og lovlighetsklagen oversendes Fylkesmannen i Agder for avgjørelse.

Rådmannens forslag ble vedtatt mot stemmene til Frps fire representanter.