Mannen som sier dette er Steven Esser, opprinnelig fra Nederland, men som nå bor i Kvinesdal. Siden slutten av januar har hans nystartede Kvinesdal Brettspillklubb arrangert spill-kvelder hver mandag, i et undervisningslokale i Kvinesdal-hallen.

– Da jeg flyttet tilbake til Kvinesdal i 2015, etter å ha jobbet noen år i Rogaland, fant jeg ut at det ikke fantes noen brettspill-klubb her. Det tok litt tid før jeg fikk plass og tillatelse, men nå har klubben vært operasjonell siden 28. januar, fortsetter Esser.

Han opplyser at Kvinesdal kommune har sponset ham med gratis lokale.

– Det er jeg veldig glad for. Her er det flere bord og stoler, og dessuten er det varmere her enn ute. Og vi har cola-automat, smiler Esser.

Det tok litt tid før jeg fikk plass og tillatelse.

Flere av spillene er svært fargerike og kreativt laget. Foto: Bjørn Hoel
I noen spill er poenget å overleve så lenge som mulig. Foto: Bjørn Hoel

MÅTEN DET fungerer på er at folk som ønsker å være med, tar med seg spill hjemmefra.

– Om man ikke har, så er det helt greit. De som kommer kan selv bestemme hvem de vil spille med. Når det er flere er det mulighet for at flere kan spille samtidig, i grupper, sier han.

På noen av kveldene har det vært fem-seks personer på det meste, men ifølge Esser er potensiale mye større. Han jobber hele tiden med å få flere med. Blant annet bruker han Facebook for å spre budskapet.

Christina Tjørve er en ivrig deltaker på brettspill-kveldene som foregår en gang per uke i Kvinesdal-hallen. Foto: Bjørn Hoel

I det daglige driver Steven Esser med markedføring, noe som kommer godt med i arbeidet med å få flere interesserte i brettspill.

– Jeg vil ikke si at det jeg driver med er en mot-reaksjon mot digitale spill. Det hender jeg også spiller på digitale plattformer. Men man blir fort litt innelåst. For meg er det det sosiale som er viktigst. Som innflytter er det ikke alltid så enkelt å treffe andre. Samtidig er det også lærerikt, og man lærer å tenke strategisk, understreker han.

Man blir fort litt innelåst.

Fire brettspill-entusiaster på ett brett. Fra venstre Christina Tjørve, Michael William Woodcock, Liv Reiersen og Steven Esser. Foto: Privat
For å bli god i dette brettspillet bør man ha oversikt over historien. Foto: Bjørn Hoel

SOM EN nær medspiller i brettspillklubben har han Christina Tjørve.

– Jeg synes det er mye bedre å være her å spille sammen med Steven eller andre, fremfor å sitte hjemme å føle seg innestengt. Det kan fort bli litt ensomt. Og så vil jeg gjerne være med å støtte opp om dette initiativet. Jeg håper vi blir flere etter hvert, sier hun.

Jeg synes det er mye bedre å være her å spille, fremfor å sitte hjemme å føle seg innestengt.

Tjørve har også måttet lære seg å spille nye spill.

– Forrige gang prøvde jeg et for meg nytt spill. Den første gangen vant jeg mot ham, og tenkte at dette kom til å bli lett. Men så vant han den andre, tredje og fjerde gangen, humrer hun.

Bedre å være inne og se ut, enn å være ute og se inn, kan det virke som brettspill-utøverne Christina Tjørve og Steven Esser tenker her. Foto: Bjørn Hoel

AT STADIG flere får øynene opp for tradisjonelle brettspill viser også den saken avisen publiserte 31. januar i år. Der kunne vi fortelle at kvindølen Jan Egil Omdal, far til Jannicke, som omkom i en trafikkulykke for noen år siden, har tatt initiativ til å lage et trafikksikkerhetsspill, som antakelig vil være tilgjengelig i butikkene til høsten.

Brettspill er nå på full rulle inn i dagligstuen til mange familier.

– Brettspill, som andre typer spill, er nå på full rulle inn i dagligstuen til mange familier. Vårt valg om å gå brettspillveien fremfor digitalisering begrunnes i først omgang med det sosiale samværet og de gleder man kan skape rundt dette, sa Omdal.