Mai er en måned som byr på forventninger og opplevelser, der mange av våre tradisjoner kommer til syne, og viktige verdier markeres. Vi kan på sett og vis også gjennom gjenkjennbare lyder merke at det nettopp er mai som står for døren.

Lyder som fremkaller glede, forventning, minner, tradisjoner og fellesskap for å nevne noen.

La oss ta en liten runde og kjenne på lyden av mai.

LYDEN AV KORPS og musikanter. Med 17.mai bare to uker i sikte er de lokale korpsene godt inni høysesongen for øvelser. Det trenes inne og ute, og det høres korte og lange, lyse og mørke lyder rundt hjørnet, og er et sikkert tegn og oppspill til at vi snart skal feire den store dagen. Lokale korps er en del av norsk sjel og kultur.

Lokale korps er en del av norsk sjel og kultur.

Det er liksom ikke det samme uten disse stolte musikantene som spiller opp til liv i rekkene. Denne uka har jeg som mamma fått oppleve både små og store musikanter spille fine toner under den årlige markeringen ved minnestøtta 1. mai hjemme i Kvinesdal, der vi hedrer fem av våre menn som ofret sine liv i kampen for fred.

17. MAIFEIRING. Den store bursdagen vi alle feirer sammen, med forventninger og ulike aktiviteter. Dagen starter, med eller uten værgudene på vår side, med glade barn og ungdom i skoletog - med vaiende flagg, kledd i finstasen og med sang og ulike hurrarop som runger utover. Markeringene er mange denne dagen, der vi minnes og sår nye frø som skal spire og gro i kampen for fred og håp.

Nasjonalsangen høres over det ganske land, og gjennom ulike taler uttrykkes de gode ordene som minner oss om takknemlighet, raushet, fellesskap og frihet. Det er viktige verdier å holde fast ved og kjempe for, for å samle oss til et fellesskap der vi alle kan høre til. Etterhvert, etter diverse leker der både små og store har boltret seg, stilner det noe utover ettermiddagen. Helt til den flotte ungdommen vår inviterer til russetog.

APROPOS russen. Det er noe forfriskende og håpefullt når de inntar scenen for fullt i mai. De feirer russetid for å markere at en lang skoletid er over. Generasjoner tilbake var dette en markering av en ny fase før man startet arbeidslivet, mens det i dag oftere er springbrett for videre utdanning.

Og russetiden blir dermed en viktig og spennende tid med venner før man går hver til sitt.

Vil ønske ungdommen en fin russetid, som byr på mange opplevelser som er gode både under og etter russetiden.

Russen preger bybildet i årets femte måned. De utfolder seg og høres gjennom russerevyer, veiene fylles med russebiler av ulike slag og med ganske så høyt volum til tider. Vi opplever de gjennom andre aktiviteter der de opptrer samlet, ikledd sine dresser, og på denne måten på sitt ungdomsvis markerer endt skolegang. Vil ønske ungdommen en fin russetid, som byr på mange opplevelser som er gode både under og etter russetiden, der dere tar vare på det dere har tilegnet dere av kunnskap og livserfaring som et godt fundament for veien videre. En vei som er både spennende og krevende, og der samfunnet må være en god støttespiller.

MOTORSYKLENE er igjen blankpolerte og starter ut med friskt mot. Lyden av bikere er nok et tegn på at mai er godt i gang. Det går ikke upåaktet hen når en Harley Davidson brummer rundt i gata.

Livet i gatene. Folk prater utendørs igjen. Det være seg med naboer, i bybildet eller på andre sosiale møteplasser. Vi kryper sakte men sikkert ut etter å ha vært i «vinterdvale». Som bosatt i Neset er det noe godt med å høre at det er god stemning på utsiden, og oppleve mennesker i alle aldre som kan være sammen med andre på en uforpliktende måte.

Fotballsupporterne inntar kamparenaene for fullt igjen, og det høres!

DUGNADSÅNDEN er på topp. Det rigges og klargjøres på flere arenaer, og de ivrigste må nok til tider prioritere da invitasjonene er mange. Lyden av maskiner, høytrykkspylere, snekring, klipping og latter er godt i gang. Det å være på dugnad fører mye godt med seg. En kjenner nok ofte på en følelse av ansvarlighet, men for mange er det å kunne bidra og gjøre nytte for seg, og ikke minst inngå i et fellesskap, like viktige motivasjonsfaktorer. For noen er dette en av de viktigste sosiale møteplassene, og en kjenner på og blir minnet om at lokalsamfunnet har bruk for kapasiteten den enkelte av oss besitter. Det gir også et godt eierskap til det som foregår rundt oss.

Det å være på dugnad fører mye godt med seg.

Plenklipperen. Hagerydding, klipping av hekk og plenklipping står for tur igjen. Sistnevnte har tonet ned lyden de siste årene, lyden av plenklipperen har endret seg i takt med innovasjon og teknologisk utvikling. Og med parken i nærheten er det merkbart at de stille robotene har overtatt.

Lyden av traktor. For bøndene er mai en av de travleste månedene i året, og traktorlyden kneppes opp noen hakk. Og med våronna for døra kan du være sikker på en ting – nemlig at lufta blir fylt av den liflige lukta av gjødsel og møkk som i disse dager spres over jorder over hele landet. Dermed blir den på sitt vis et tegn på en av «godluktene».

NATUREN VÅKNER til liv, og det høres. Det er tid for fuglesang og kvitter. Nå om våren begynner de forskjellige fugleartene å synge, og en etter en bidrar de til å gjøre det til et blandet vårkor, som blir mer imponerende etter hvert som de ulike artene etter tur gjør sin inntreden igjen.

Sildrende vann, tegn på vår som renner av sted. Snø som smelter. Er ikke det fint? Å kunne sitte en liten stund i heia og høre på bekken som renner og kjenne på at våren er her er gode hverdagsøyeblikk.

Lyden av golfslag er også en lyd som tar seg kraftig opp i mai, og byr på gode opplevelser for små og store, og et viktig bidrag i et helsemessig perspektiv. En aktivitet som byr på moderat trim, frisk luft og sosialt samvær. Heldige er vi som har et så flott nærmiljøanlegg. Dette var et lite innblikk i lyden av mai.

Ønsker dere noen fine maidager!

God helg!